Sazby DPH se zřejmě od ledna zvýší na 15 a 21 procent

Daň z přidané hodnoty by se měla od příštího roku zvýšit v obou sazbách o jedno procento na 15, respektive 20 procent. Vládní plán dnes podpořil rozpočtový výbor Poslanecké sněmovny. I když opozice a odbory upozorňují, že vyšší DPH přiškrcuje ekonomiku a spotřebu domácností.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

nákup, pokladna, prodejna, supermarket

nákup, pokladna, prodejna, supermarket | Foto: Eva Odstrčilová

Lidé zřejmě i kvůli letošnímu skoku z deseti na čtrnáctiprocentní daň v první sazbě míň utrácejí, připustil dnes i první náměstek ministra financí Ladislav Minčič.

„Neřekl bych, že daňová úprava nutí k omezení nákupu, nicméně, bylo by asi nesolidní říkat, že vyšší DPH, která se promítá do vyšších cen, lidi naopak stimuluje k větším nákupům. To by asi bylo nekorektní.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O vývoji spotřeby domácností mluvil v Ozvěnách dne první náměstek ministra financí Ladislav Minčič

„Předběžná čísla, nebo čísla, která se týkají daňových přiznání, která jsme zpracovali za první tři měsíce letošního roku, ukazují zajímavé věci. Předně se ukazuje, že pravděpodobně základ daně, který je zdaněn tou sníženou sazbou – tedy do loňského roku 10procentní, teď 14procentní - v zásadě nepoklesl.“

„Na druhé straně se ukazuje, že základ daně, který odpovídá těm plněním zatíženým standardní sazbou, klesá,“ poznamenal Minčič.

Lidé tak v dnešní době utrácejí méně, než by vyplývalo z bezprostředního růstu DPH. „Lidé odkládají skutečně svou potřebu,“konstatoval Minčič.

Podle jeho slov je ochota domácností pořizovat nová auta, či vybavení domácnosti, je výrazně nižší, než ekonomové očekávali.

„Ale nedával bych to do bezprostřední souvislosti jen s pohybem té snížené sazby. To je jev obecnější. Asi nálada ve společnosti pořizovat si nákladnější věci trochu klesá,“ uvedl Ladislav Minčič.

Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme