Sazby DPH: V příštím roce si domácnosti připlatí, pak by mohly ušetřit

Pokud parlament schválí vládní návrh rozpočtu a změny sazeb DPH, jak je dnes navrhla vláda, budou si muset domácnosti v příštím roce za své výdaje nejspíše připlatit. Podle ekonomů by ale naopak mohly v roce 2013 mírně ušetřit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pokladna

Pokladna | Foto: Tomáš Adamec

Vládní návrh rozpočtu na příští rok počítá se zachováním dvou sazeb DPH, přičemž tu nižší zvedá z 10 na 14 procent. Vyšší sazba zůstává na 20 procentech. To se projeví i na výdajích domácností.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik ČSOB Petr Dufek v pořadu Stalo se dnes.

„Můžeme dělat jen hypotetické výpočty, které vycházejí ze struktury výdajů domácnosti. Ukazuje se, že by zátěž mohla odpovídat 100 koruně na měsíc a osobu. Čtyřčlenná domácnost utratí zhruba čtyři stovky navíc,“ přiblížil analytik ČSOB Petr Dufek.

Ekonomové zároveň předpokládají, že lidé budou nakupovat méně. „Ale nominálně utratíme více, než jsme utratili v letošním roce,“ řekl analytik ČSOB. Podle něj by nicméně v roce 2013, kdy má dojít ke sjednocení sazeb DPH na 17,5 procentech, mohly domácnosti mírně ušetřit.

„Sjednocená sazba daně by měla automaticky znamenat i zlevnění velké části zboží a služeb, které dneska spadají do 20procentní sazby daně. Ale nebyl bych si jistý, že by ceny klesly přesně o 2,5 procenta,“ upozornil Dufek.

Díky změnám v sazbách DPH by se měl zvýšit příjem státní poklady. Odhaduje se, že to bude až o 20 miliard korun. „Nicméně to předpokládá, že bude změněn zákon o rozpočtovém určení daní, protože doposud se podílejí na výběru DPH i obce a kraje. Bude tedy nutné snížit podíl obcí a krajů na dodatečném výběru, aby peníze šly primárně do státního rozpočtu,“ podotkl analytik.

Jednotnou sazbu DPH, kterou by měla Česká republika zavést v roce 2013, má v Evropě jen Dánsko. Podle Dufka ale neexistuje univerzální a optimální řešení pro celou Evropu. „Dánsko má 25procentní sazbu, ale najdeme v Evropě i země, které mají 4 nebo 5 sazeb. Pokud zakotvíme s jednou sazbou na 17,5 procentech, tak je to docela rozumný kompromis,“ uzavřel Dufek.

Jan Richter, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme