Sazby u hypoték dál klesají, rekord padl už počtvrté za deset měsíců

Úrokové sazby u hypoték v Česku znovu klesly. Podle údajů Hypoindexu finančně-poradenské společnosti Fincentrum byla průměrná úroková sazba v říjnu 3,36 procenta, a je tak opět nejnižší za dobu sledování ukazatele, tedy od roku 2003. Úrokové sazby jsou na svém minimu, za posledních deset měsíců padl rekord už počtvrté.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hypotéky, půjčky, bankovní produkt, úvěry (ilustrační foto)

Hypotéky, půjčky, bankovní produkt, úvěry (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Vedoucí analytik Fincentra Josef Rajdl vidí jako důvod poklesu sazeb fakt, že bankám klesá cena zdrojů. To je ovlivněno zejména tím, že Česká národní banka (ČNB) už poněkolikáté snížila svoje klíčové sazby. Jenže ČNB už se dostala už skoro k nule.

Další snížení sazeb by tak musel u bank vyvolat jedině konkurenční boj. „Ty banky, které mají nejlevnější zdroje, by mohly chtít ukrojit větší koláč hypotečního trhu, a to by mohlo vést ještě k dalšímu snížení sazeb,“ nastínil Rajdl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nízké sazby u hypoték okomentoval vedoucí analytik Fincentra Josef Rajdl.

I kdyby k poklesu došlo, nebude podle něj výrazný. Sazby očekává někde kolem 3 procent. Že by v Česku byla situace jako na Západě, kde jsou mezi jedním a dvěma procenty, si nemyslí. Hypoteční trh totiž zase tolik neroste. Výrazná část obchodů jsou jen refinancování předchozích hypoték.

„To znamená, že ty banky, které se budou snažit získat větší tržní podíl, to mohou získat jen na úkor jiných velkých bank, a to si dobře rozmyslí, zda do toho konkurenčního boje půjdou, protože by se jim to mohlo vymstít z toho hlediska, že když konkurence zareaguje, tak na tom budou všichni jenom hůře,“ podotkl analytik.

I zahraniční matky bank podle něj vytváří tlak, aby jejich české dcery příliš nepřeháněly konkurenční boj.

Pomyslný míč je tedy nyní spíše na straně klientů. Konkurenci by mohl rozvířit zájem klientů o hypotéky, který se však odvíjí od dalších ekonomických hledisek.

„Když se lidé nebudou bát budoucnosti, nebudou se bát o své zaměstnání, budou více optimističtí, tak samozřejmě budou jinak přistupovat k tomu, zda se zadlužit na třicet, dvacet let,“ podotkl analytik.

Klientům, kteří uvažují o hypotéce, doporučuje Rajdl pětiletou fixaci, vidí ji nyní jako nejvýhodnější. „Ty kratší fixace, tam nelze očekávat, že by v horizontu dvou tří let byly sazby nadále takto nízko,“ řekl s tím, že u těchto hypoték je nebezpečí, že jakmile by vzrostly sazby, mohli by klienti tratit.

Ondřej Černý, Vojtěch Kouřímský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme