Sazce má ve splacení pohledávek pomoci Penta a Ulčák

Sazka má plán, jak se zachránit před insolvencí. Síly spojili dva dřívější rivalové: podnikatel Martin Ulčák a jeho firma E-invest se společností Penta, která donedávna platila za nepřítele zmíněné loterijní společnosti. Za to, že pokryjí finanční nároky zadlužené Sazky, dostanou podíl na jejím zisku. Většinu budou mít i v nově vzniklém tříčlenném řídícím výboru, který by měl rozhodovat o dalším fungování firmy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martin Ulčák z E-Investu, partner Penty Marek Dospiva, generální ředitel Sazky Aleš Hušák a předseda ČSTV Pavel Kořan

Martin Ulčák z E-Investu, partner Penty Marek Dospiva, generální ředitel Sazky Aleš Hušák a předseda ČSTV Pavel Kořan | Zdroj: ČTK

Její akcionářská struktura se ale měnit nemá a generálním ředitelem dál zůstává Aleš Hušák. Podle něj by se dnes oznámená smlouva o strategickém partnerství mohla i prohloubit:

Přehrát

00:00 / 00:00

O dnešní dohodě Sazky s Pentou a E-Investem mluvili na Radiožurnálu Marek Dospiva, nejvyšší manažer skupiny Penta a ekonomický komentátor Miroslav Motejlek

„Herní průmysl chceme posunout trochu dopředu. Chceme vybudovat českého herního národního šampióna. A to je náš společný cíl.“

I když společnosti, které se mají podílet na záchraně Sazky, nezískají její akcie, kontrolu nad děním ve firmě si udrží přes nově zřízený řídící výbor. A šéf Penty Marek Dospiva prý spoléhá právě na tento kontrolní orgán.

Přitom zatímco Aleš Hušák ještě nedávno obviňoval Pentu ze snahy o nepřátelské převzetí Sazky, pan Dospiva zase požadoval Hušákovo odvolání kvůli špatnému řízení Sazky. Zásluhu na tom, že dnes prezentovaná dohoda vůbec vznikla, si připisuje třetí ve hře, Martin Ulčák z eInvestu.

„Oni jsou to oba velký kluci. A myslím to dobře. Jsou to silné individuality. Udělal jsem všechno pro to, abych spojil vše, co je v nich dobré a velké a co může být k něčemu doré a potlačil všechny emoce,“ popisuje Martin Ulčák cestu k dohodě.

Pohledávky Vítka zpochybněny?

„Martin Ulčák, se kterým jsme celou dobu komunikovali, určitě pomáhal. Z jiných projektů jsme zvyklí vyjednávat a hledat kompromisy na obou stranách. I to nám umožnilo nalézt cestu k dohodě,“ říká Marek Dospiva, nejvyšší manažer skupiny Penta a pokračuje:

„Dohoda je pro nás zajímavá tím, že se podepisují smlouvy o spolupráci. Duo Penta E-Invest se bude podílet na řízení společnosti Sazka a na jejím zisku. Strategická spolupráce znamená, že se budeme snažit hledat nejlepší způsob, jak zhodnotit Sazku.“

Jak velký podíl na zisku Sazky bude Penta a E-Invest mít ale Duspiva nechce sdělit. Podle něj je to obchodní tajemství.

Přehrát

00:00 / 00:00

O dohodě Sazky s Pentou a E-Investem mluvil ve Stalo se dnes na Radiožurnálu redaktor Hospodářských novin Ondřej Malý

„Penta bude do Sazky investovat v řádu miliard korun tolik, kolik bude potřeba. Na byznysplánu Fortuny se nic nemění.

„Pokud jsou pohledávky Radovana Vítka nezpochybnitelné, na což existují různé právní názory, samozřejmě budou všechny uhrazeny,“ dodává Dospiva.

Vzpoura v ČSTV?

„Je možné, že až se objeví nějaké detailnější informace dnešní dohody, dojde k nějaké rebélii v největším akcionáři, kterým je ČSTV. Toto uskupení drží 68 procent a není příliš homogenní. Již nyní jsou proti současnému vedení protesty. Z dohody je známo pouze to, že investoři budou akcionářům platit 200 milionů korun ročně. Zvláštní věc, když firma podle slov pana Hušáka v loňském roce vydělal 1,4 miliardy korun,“ říká i ekonomický komentátor Miroslav Motejlek.

„Penta určitě peníze má a v jejích silách tedy je Sazku stabilizovat. Jak jsem poznal Pentu za posledních 15 jejího podnikání, neumím si představit, že by jí stačilo být partnerem, který nemá rozhodující podíl. Navíc podle pana Duspivy bude jejich Fortuna nadále rozvíjet svůj loterijní byznys. Myslím si tedy, že do budoucna se Fortuna bude snažit ukrojit Sazce koláč,“ konstatuje Motejlek.

Veronika Sedláčková, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme