Sazka bude prodána v konkurzu obálkovou metodou

Loterijní společnost Sazka změní svého majitele obálkovou metodou. S tímto návrhem insolvenčního správce Josefa Cupky dnes souhlasil soud. Zájemci ve výběrovém řízení budou muset předem složit půlmiliardovou kauci. Ne všem věřitelům je ale takový způsob prodeje po vůli.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sazka.

Sazka. | Foto: Emanuel Macoun

Ve výběrovém řízení rozhodne nejvyšší cena. Zájemci nejprve budou muset složit kauci 500 milionů korun; tato podmínka by měla ze soutěže vyřadit případné spekulanty, kteří by chtěli tendr zmařit. Další omezení nejsou, vyjma těch, která stanovuje přímo insolvenční zákon. Dopředu tak můžeme vyloučit, že by se novým majitelem Sazky mohli stát její současní akcionáři nebo stávající management.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vývoj kolem Sazky sleduje reportér Martin Drtina

Prodej podniku mimo dražbu dlouhodobě napadá finanční skupina Penta, považuje ho za netransparentní. Teď se ale bude muset smířit s tím, že Sazka majitele změní obálkovou metodou, protože opravný prostředek proti dnešnímu usnesení soudu už není možný. Sazku tedy dostane ten, kdo do obálky napíše cifru s nejvyšší částkou, kterou je ochotný za firmu zaplatit.

Lenka Tichá z kanceláře insolvenčního správce podotýká, že tendr je stejně transparentní jako dražba, a navíc je i rychlejší.

„Doktor Cupka se rozhodl pro výběrové řízení, protože má za to, že dražba má spoustu úskalí a mohla by celý prodej zdržet,“ vysvětlila Tichá.

Časový harmonogram počítá s tím, že v příštích třech týdnech mohou zájemci přes určenou advokátní kancelář žádat o základní dokumentaci. Když pak budou mít vážnější zájem a složí kauci, dostanou velmi podrobné, více než 800 stránkové informační memorandum, které už obsahuje všechny standardní údaje pro rozhodování investorů.

Konkurzní správce Josef Cupka se přiklání k prodeji arény v Praze | Foto: Šárka Ševčíková

Další dva týdny pak mají na to předložit závaznou finanční nabídku a samozřejmě složit celou nabízenou částkou na speciálním vázaném účtu. Vítěz, který nabídne nejvíc, se ale nestane okamžitě novým majitelem Sazky. Musí ještě získat souhlas Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

Právě to by mohla být komplikace pro skupinu Penta a její loterijní kancelář Fortuna. Kdyby náhodou takový souhlas nezískal, bude muset zaplatit smluvní pokutu půl druhé miliardy korun a celé výběrové řízení by se muselo opakovat. Znalecký posudek počítá s hodnotou Sazky přesahují 3 a půl miliardy korun.

Martin Drtina, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme