Sazka klesla v hodnocení ratingové agentury na samé dno

Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's snížila rating Sazky na nejnižší možný stupeň D. Upozorňuje tím investory, že firma není nadále schopna splácet své dlouhodobé závazky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sazka

Sazka | Foto: Marián Vojtek

Podle analytika Patria Finance Davida Marka není toto přehodnocení v případě Sazky ničím překvapivým:

„Sáhne-li některá z ratingových agentur ke stupni D, znamená to, že sáhla ke stupni nejnižšímu, je to zkratka od anglického slova default, což znamená selhání.“

„Společnost, která dostane takový rating, promeškala splátku některého ze svých závazků. A v podstatě je to známka toho, že taková společnost je pro investory velmi riziková, protože nesplácí své dluhy,“ upozornil Marek.

Sazka dluží přes jednu a půl miliardy korun a její situace se nadále zhoršuje. Zájem o převzetí Sazky mají podle dostupných informací podnikatel Radovan Vítek, finanční skupina Penta, podnikatel Martin Ulčák a společnost Synot.

Největší akcionář loterijní společnosti Sazka, ČSTV včera nesouhlasil s jakoukoliv změnou vlastnické struktury firmy. Výkonný výbor Českého svazu tělesné výchovy proto nedoporučil přijmout finanční nabídky, které by Sazku vyvedly z dluhů za cenu odkoupení části nebo dokonce všech akcií.

Prakticky to znamená, že ČSTV bude dál jednat pouze s Martinem Ulčákem, blízkým spolupracovníkem současného generálního ředitele Sazky Aleše Hušáka.

Milan Kopp, Martin Drtina Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme