Sazka má další problém. Držitelé dluhopisů chtějí peníze hned

Držitelé dluhopisů Sazky se v Londýně rozhodli k jejich okamžitému zesplatnění. Znamená to, že peníze na stavbu O2 arény chtějí hned a ne ve splátkách až do roku 2021. Pro Sazku to znamená velkou komplikaci. Podnikatel Radovan Vítek na otázku, co to bude pro Sazku znamenat, lakonicky odpověděl, že to znamená konec Sazky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sídlo společnosti Sazka (ilustrační foto)

Sídlo společnosti Sazka (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Držitel podstatné části dluhopisů podnikatel Radovan Vítek potvrdil, že ve spolupráci s Karlem Komárkem zesplatnění prosadil.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci v Sazce mluvil na radiožurnálu ekonomický publicista Miroslav Motejlek

Podnik peníze na dluhopisy nemá. Jde o více než pět miliard korun. Nemá dokonce ani na zaplacení lednového Jackpotu sportky. Celé to vede k jedinému, držitelé těchto cenných papírů se postaví do fronty k ostatním věřitelům v insolvenčním řízení.

Jestliže doposud věřitelé uplatnili proti Sazce pohledávky za zhruba dvě a půl miliardy korun, teď to bude o pět miliard více. Právníci v Londýně již v tomto smyslu sestavují dopis, kterým Sazku informují o tom, k jakému kroku se chystají.

Podle mluvčího Sazky Jana Tuny nevidí společnost pro okamžité zesplatnění obligací důvod:

„Žádný takový dopis nedorazil. My v tuto chvíli žádnou takovou informaci z oficiálních zdrojů nemáme. Pokud by ale tato informace byla pravdivá, tak se Sazka proti tomuto kroku bude bránit soudní cestou.“

Přijde Sazka o licenci?

Do loterijní společnosti Sazka míří kontrola z ministerstva financí. Má zjistit, jestli firma plní všechny podmínky, na jejichž základě jí byla udělena loterijní licence. Sazka je od ledna v insolvenčním řízení a tento týden přiznala, že nemá peníze na vyplacení velkých výher ve Sportce.

„Už zdravý rozum velí, že Sazka není schopna vyplácet výhry. Není schopna umožnit přístup k penězům hráčům, kteří je tam mají uloženy. I proto by Sazka měla o licenci přijít. Otázkou je, jak rychle ta kontrola bude probíhat, zda nebude rychlejší soudce, který vyhlásí úpadek nad společností,“ uvádí ekonomický publicista Miroslav Motejlek.

Odboráři v Sazce uvedli, že jejich stávková pohotovost by mohla přejít přímo ve stávku. Zároveň ale vyjádřili podporu stávajícímu vedení, tedy i řediteli Aleši Hušákovi.

„Počínání odborů v Sazce je jen legrační záležitostí. Je to gesto, které nedává vůbec žádný smysl a nemá vůbec žádnou hodnotu. Odboráři se chtějí zviditelnit, zaměstnanci totiž budou ve velmi špatné situaci. Sazka nebude mít ani na výplaty,“ pokračuje Motejlek a dodává:

„Sazka by podle mého názoru měla projít úpadkem, možná reorganizací a potom by se měli objevit úplně noví majitelé. Ostatně Český rozhlas už v roce 2009 upozorňoval, že k této situaci dojde.“

Martin Drtina, Ondřej Houska, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme