Sázka na Asii má smysl, říká zástupce sklářské firmy Preciosa

Zatímco Evropu stíhá jedno zhoršení výhledu na příští rok za druhým, Asie se drží. Indonésii byl nedávno zvýšen rating, Filipíny se podobné pochvaly mají dočkat už brzy. To jen potvrzuje stabilitu, která se opírá o solidní hospodářský růst většiny asijských zemí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peking

Peking | Foto: Robert Mikoláš

Což platí i o těch, které podle všeho zpomalí. Číně se například předpovídá ochlazení - a přesto zhruba osmiprocentní růst. I proto má o asijské trhy zájem stále více českých firem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si celý rozhovor, který s Vojtěchem Malinou v Hong Kongu natočil Roman Chlupatý pro Rádio Česko

A jak Romanu Chlupatému v Hong Kongu potvrdil Vojtěch Malina zastupující českou sklářskou společnost Preciosa v asijsko-pacifické oblasti, sázka na Asii má skutečně smysl.

„Na trhu Číny, případně Hong Kongu a Macaa se krize příliš neprojevila. Je to dané asi tím, že celosvětově vůbec je Asie v současné době nejméně postižená tou krizí. A druhým důvodem je, že Čína a čínská vláda má k dispozici poměrně významné finanční rezervy a prostředky, které v případě potřeby investuje.“

„A ta potřeba nastala jak před dvěma lety, kdy proběhla první fáze hospodářské krize, a teď, pokud se bavíme o nějakém návratu recese, tak čínská vláda znovu začíná investovat tyto prostředky a vytváří tím poptávku v regionu, kterou se my snažíme uspokojovat,“ uvedl Vojtěch Malina.

Mezi asijské země, kde je naopak cítit, že se ‘něco děje‘ a není to zrovna dobré, podle něj patří především Japonsko a částečně i Jižní Korea, kde je poptávka v současné době nižší.

„Produkty Preciosa jsou všechny z kategorie luxusního zboží a tato část trhu je vždy první na řadě, když přijde nějaká krize nebo recese. Takže na trzích v Japonsku a Jižní Koreji cítíme v poslední době oslabení poptávky, částečně i v Austrálii.“

„Dalo by se říct, že zasaženy jsou i Thajsko a Vietnam, ale to nejsou příliš významné trhy v porovnání právě s Čínou, takže pro náš byznys to takový vliv nemá. Nicméně určitě cítíme, že situace tam stagnuje nebo se v současné době zhoršuje,“ konstatoval Vojtěch Malina v rozhovoru pro Rádio Česko.

Roman Chlupatý, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme