Sazka popřela vlastní dluhopisy, o jejím osudu rozhodne pátek

Loterijní společnost Sazka popřela své vlastní dluhopisy. Šokovala tím na přezkumném jednání přítomné zástupce majitele zprostředkovatelské banky New York Mellon. Na jejich hlasovací právo ale stanovisko loterijní firmy nemá vliv. Přes insolvenčního správce Josefa Cupku totiž dluhopisy prošly.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přezkumné jednání o pohledávkách přihlášených do insolvenčního řízení se Sazkou se koná v Národním domě v Praze

Přezkumné jednání o pohledávkách přihlášených do insolvenčního řízení se Sazkou se koná v Národním domě v Praze | Zdroj: ČTK

Národní dům na Vinohradech se dnes zaplnil právníky. Tamní koncertní sál se totiž pro dva dny přeměnil na improvizovanou soudní síň. Projednávají se tam přihlášky pohledávek za loterijní společností Sazka.

Zatím soud zvládl přezkoumat všechny přihlášené dluhy nad 300 tisíc korun a zhruba 500 přihlášek nižších hodnot. Dohromady jich má přebrat 2000, takže podobně, jako je netradiční místo, budou dnes netradiční i úřední hodiny insolvenčního soudu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Přezkumné jednání o pohledávkách přihlášených do insolvenčního řízení se Sazkou sledoval reportér Martin Drtina

Justiční strážci už do vysílačky dostali pokyn, že se jim služba prodlužuje přinejmenším do 20 hodin a možná ani to nebude doba konečná.

O překvapení se postarali právníci loterijní firmy, když popřeli své vlastní dluhopisy. Ty do insolvence přihlásila zprostředkovatelská banka New York Mellon. Její zástupce na místě, advokát Tomáš Votruba, jen kroutil hlavou a ptal se, jestli to Sazka myslí skutečně vážně.

Protože ale dluhopisy přes správce Josefa Cupku bez problémů prošly, na hlasovací právo tato obstrukce Sazky nebude mít vliv.

„Na co to má vliv, je zcela zásadní překonání vnímání majitelů dluhopisů vůči emitentovi, který dodnes měl závazky z dluhopisů, a nyní je popírá. Naprosto účelově tvrdí, že Bank of New York není majitelem dluhopisů, což vůbec není relevantní,“ uvedl Votruba.

Popření pohledávek může ovlivnit rozhodování věřitelů

Je otázkou, jestli tento krok Sazky byl úplně šťastný, protože se to loterijní společnosti může ze strany bondholderů vrátit. Ti totiž mají právo veta při rozhodování o tom, jestli firma půjde do konkursu, nebo projde reorganizací.

Popěrnému stanovisku nerozumí ani správce Cupka. „To je jejich právo a využili ho. To je to samé, jako celé řízení, zákon jim to umožňuje. Mně se to může líbit nebo nelíbit, ale to je tak všechno,“ podotkl.

Právě insolvenční správce tento týden dostal anonymní výhrůžku bombou, která měla narušit dnešní jednání. Žádná viditelná bezpečnostní opatření kvůli tomu ale soud v Národním domě nezavedl, pohybovalo se tam jen větší množství policistů a příslušníků justiční stráže, kteří hlídkují po budově i v její blízkosti.

Justiční stráž si soudce přivolal jednou, když potřeboval od mikrofonu odtrhnout neodbytného řečníka. Hlavně dopoledne zástupci firem, které jsou spřízněny se šéfem Sazky Alešem Hušákem, se snažili vznášet různé námitky a připomínky, soudci pak už došla trpělivost a ponechal věřitele jen jako němé pozorovatele.

Advokáti chtějí napadnou schůzi u vyšších soudů

Insolvence Sazky je považována za první velký test insolvenčního zákona. Teď se ukazuje, že norma v praxi neobstála příliš dobře.

Zatímco u menších firem v problémech se dá všem lhůtám a procesním postupům vyhovět, v případě jako je Sazka jsou ty lhůty příliš krátké. Na to i někteří věřitelé poukazovali a také to zcela jistě povede k dalším sporům.

Advokáti už dnes rozhlašovali, že ať už zítřejší schůze věřitelů dopadne jakkoliv, napadnou její regulérnost u vyšších soudů.

Připomínky má například Bestsport, majitel O2 arény, u kterého správce Cupka vyloučil většinu pohledávek asi za 5 miliard ke zvláštnímu přezkumu. To by mohlo vést k tomu, že by Bestsport mohl být případně zkrácen na svém hlasovacím právu.

Martin Drtina, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme