Sazka se připojí k žalobám na zrušení prodeje svého majetku

Půl roku od prohlášení konkursu nad Sazkou se sportovní svazy rozhodly, že budou chtít prodaný loterijní podnik zpátky. Do Vánoc se proto ČSTV připojí k žalobám České spořitelny a skupiny Penta. Společně chtějí prosadit reorganizaci Sazky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sazka

Sazka | Foto: Filip Jandourek

Podle šéfů Sazky byl prodej skupinám PPF a KKCG zmanipulovaný a pro akcionáře Sazky nevýhodný. Cílem všech tří žalobců je zrušit transakci a dosáhnout navrácení alespoň části podniku do rukou původních vlastníků, sportovních svazů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dění kolem Sazky sleduje reportér Radiožurnálu Martin Drtina

Penta už v minulosti napadla několik usnesení insolvenčního soudu. S námitkami ale neuspěla, odvolací soud žaloby odmítl a zřejmě i teď jsou šance žalobců spíš jen teoretické. Přesvědčeno o tom je vedení nové Sazky. „Myslím, že je to holá utopie, ale nepřísluší mi to hodnotit,“ říká například Václav Jalovecký.

Naopak Pavel Kořan, dnes už odvolaný předseda představenstva ČSTV, svému plánu zvrátit konkurs bezmezně věří. „Rozhodně to nepovažuji za zoufalé gesto. Jsem přesvědčený o tom, že to má velmi silné zázemí a že to má šanci na to, aby se tak stalo,“ řekl Kořan.

Jaké nové konkrétní argumenty chtějí sportovci soudu přinést, ale není jasné. Navíc i samotné představenstvo staré Sazky, tedy firmy, které loterijní podnik už nepatří, vede mezi sebou spory o to, kteří lidé za něj mohou jednat a zpochybňují si valné hromady.

Hušák chce O2 arénu

Sazku do problémů přivedlo financování vysočanské O2 arény, dnes se v médiích objevily zprávy, že o tuto halu má zájem bývalý generální ředitel Sazky Aleš Hušák.

Insolvenční zákon mu ovšem neumožňuje získat majetek podniku, který předtím dovedl ke krachu. Teoreticky by mohl využít jako prostředníka takové koupě nějakou firmu, například s anonymními akciemi.

Generální ředitel Sazky Aleš Hušák | Foto: ČTK

Místopředseda představenstva Sazky Zdeněk Ertl k tomu s nadsázkou říká, že Hušákovi už v hale patří bronzová oslavná deska, tak proč by mu O2 aréna nemohla patřit celá. „Pokud si na tu halu našetřil, ať si ji koupí. Já osobně proti tomu nic nemám,“ řekl Ertl.

Otázkou ale je, jestli vůbec bude hala na prodej. Bestsport má čas do poloviny února předložit reorganizační plán. Je pravděpodobné, že spíše navrhne věřitele uspokojit z peněz z provozu haly než z jejího prodeje.

Igor Maňour, Martin Drtina Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme