Sazka zítra odtajní, s jakým investorem se domluvila

Držitelé dluhopisů loterijní společnosti Sazka dnes hlasují o tom, jestli zadlužená firma bude moci požádat soud o moratorium, tedy o ochranu před věřiteli trvající až 3 měsíce. Sazka, která je dnes už druhým týdnem v insolvenčním řízení, by tak získala čas na doladění plánu na restrukturalizaci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sazka

Sazka | Foto: Marián Vojtek

Jak v Odpoledním Radiožurnálu přiblížil redaktor Martin Drtina, podnikatel Radovan Vítek, který insolvenční návrh podal, vedle toho, že prostřednictvím svých firem odkoupil dva balíky pohledávek za jednu a půl miliardy korun, začal i s odkupem dluhopisů.

„Vítek drží asi třetinový podíl na emisi v celkové hodnotě 215 milionů eur. To mu zaručuje poměrně jistou pozici, co se týče rozhodovacích práv na valné hromadě věřitelů. Totiž, dnes se sice elektronicky hlasuje o moratoriu, kde stačí souhlas nadpoloviční většiny držitelů dluhopisů. Tedy je možné, že takový návrh projde, i když sám Vítek se nechal slyšet, že bude hlasovat proti,“ přiblížil redaktor.

Přehrát

00:00 / 00:00

O novinky kolem Sazky se zajímal redaktor Martin Drtina.

Dodal, že pokud návrh projde, pak Sazka získá čas na restrukturalizaci dluhové služby. „To znamená na jednání s držiteli dluhopisů o posunutí jednotlivých splátek. A s tím už musí souhlasit držitelé alespoň tří čtvrtin všech dluhopisů. Jestliže Vítek drží třetinu a sám bude proti, prostou matematikou dojdeme k závěru, že záměr se Sazce nepodaří,“ vysvětlil.

Představenstvo Sazky vybralo zřejmě záchranný plán

Nejužší vedení Sazky přitom už má plán, s kým finanční situaci firmy vyřeší. Kdo by to měl být, bychom se podle Drtiny měli dozvědět zítra. Představenstvo prý opravdu jeden z předložených návrhů schválilo.

„Velmi pravděpodobně půjde o nabídku blízkého spojence generálního ředitele Aleše Hušáka, podnikatele Martina Ulčáka a jeho firmy E-invest. Ten zatím jako jediný nechce akciový podíl, ale chce mít jen výnos ze zisku Sazky v příštích letech,“ přiblížil redaktor.

Loterijní společnost je podle něj na informace velmi skoupá - nenaznačila ani, jestli přijaté řešení bude muset odsouhlasit nejprve valná hromada akcionářů. „A hradbou mlčení se obklopil i Radovan Vítek. Z jeho víkendového vyjádření ale vyplývá, že pokud by zvítězila Ulčákova nabídka, je připraven s ním jednat,“ dodal.

Do řízení se zatím přihlásili tři věřitelé

Sazka má poslední týden na to, aby soudu dodala požadované informace, hlavně seznam svých zaměstnanců, účetní výkazy a soupis všech závazků a pohledávek.

Jak v této souvislosti uvedl redaktor Radiožurnálu, v insolvenčním rejstříku za dnešek přibyla vyjádření České spořitelny a tří dalších firem, které potvrdily, že nemají za Sazkou žádné pohledávky po splatnosti.

„Takže k dnešnímu dni platí, že se do řízení přihlásili zatím tři věřitelé: dvě firmy Radovana Vítka a stravenková společnost Cheque Dejeuner. Té Sazka údajně dluží 4 miliony a 300 tisíc korun, tato pohledávka ale zatím není splatná,“ vysvětlil Drtina.

Martin Drtina, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme