Sázkové společnosti Fortuna loni stoupl čistý zisk o necelá tři procenta

Sázková společnost Fortuna hlásí za loňský rok nárůst čistého zisku o 2,6 procenta na 17,4 milionu eur. Tím mírně zaostala nad očekáváním trhu. Objem sázek u společnosti loni v porovnání s předchozím rokem narostl o 13,7 procenta na 384 milionů 200 tisíc eur.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Loterie, sázky

Loterie, sázky | Foto: Comstock Images

Dopady globální krize v Česku pomalu odeznívají. Nezaměstnanost je ale stále vysoká a důvěra lidí v ekonomiku opět padá. Tyto ukazatele ale podle analytika společnosti Cyrrus Karla Potměšila na sázkové kanceláře vliv nemají.

„Obor sázek je na ekonomickém cyklu prakticky nezávislý. Právě naopak v době, kdy se ekonomice příliš nedaří a je postižena velkou nezaměstnaností se řada lidí uchyluje k sázkám nebo loteriím s vidinou výhry a zlepšení své situace. Takže výsledky sázkových kanceláří jsou stabilní,“ vysvětlil na Rádiu Česko.

Přehrát

00:00 / 00:00

O hospodářských výsledcích Fortuny jsme na Rádiu česko hovořili s analytikem společnosti Cyrrus Karlem Potměšilem.

Dodal, že zásadní faktor, který má na hospodaření Fortuny významný vliv je právě ochota lidí riskovat. Díky ní je to potom podle něj postoj státu k oboru a k jeho regulaci.

„Tedy nějaká rizika plynoucí z případné snahy státu ovlivňovat sázky větší regulací, vyššími daněmi a podobně. Nicméně toto nenastalo a nepředpokládám, že by v dohledné době něco nečekaného přišlo. Takže na úrovni jednotlivých podniků je zásadní rozložení sil na trhu, především schopnost přicházet s novými nabídkami pro zákazníky,“ přiblížil analytik.

Vliv krize Sazky

Faktorem, který zasáhl celý domácí sázkový trh, je krize Sazky. Podle analytika se dá čekat, že ovlivní postavení hlavních tržních sil, včetně Fortuny. Momentální výsledky tím ale podle něj dotčeny nejsou.

„Nedá se říct, že by došlo k nějakému odlivu zákazníků od Sazky k jiným společnostem, které se navíc soustředí na trochu odlišné typy her. Do budoucna bude podstatné především to, kdo Sazku ovládne a na kterého konkurenta bude investor navázán,“ uvedl.

Dodal, že krize Sazky je výhodná pro Fortunu, která chce v prvním pololetí letošního roku vstoupit na loterijní trh, kde zatím Sazka neměla konkurenci. Důležitý podle něj bude ale až výsledek toho, kdo Sazku ovládne, kolik bude mít prostředků na další provoz a udržení pozice.

Trvání potíží Sazky ale podle něj bude ještě poměrně dlouhé. Připomněl, že podle posledního vývoje je zřejmé, že o vstupu investora do společnosti se bude rozhodovat až v polovině dubna na valné hromadě Sazky, kde by měla poradenská společnost představit vybraného investora. „Důležité bude také, jaký postoj a jakou ochotu budou vykazovat věřitelé Sazky,“ dodal analytik.

Tomáš Pavlíček, Roman Chlupatý, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme