Sázkový trh České republiky by se za čas mohl otevřít i firmám z Evropské unie

Boj ministerstva financí s Evropskou komisí o loterie a sázky končí. České ministerstvo musí ustoupit a otevřít sázkový trh i zahraničním společnostem. Dnes předkládá návrh zákona vládě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Herna (ilustr. foto)

Herna (ilustr. foto) | Foto: František Tichý | Zdroj: Český rozhlas

Ve své důvodové zprávě k zákonu resort financí uvádí, že aby se Česká republika vyhnula žalobě ze strany unie, měl by ho parlament přijmout nejpozději do začátku příštího roku.

Stávající loterijní zákon provozování zahraničních loterií v České republice zakazuje, stejně jako prodej cizozemských losů. Sázkové hry může provozovat pouze společnost se sídlem v České republice. Nelegální je také účastnit se sázek v zahraničí, při nichž jsou sázky placeny do ciziny.

Za porušení tohoto zákona může finanční úřad uložit pokutu až deset milionů korun. Sankce hrozí nejen provozovateli, ale i sázejícímu. Ten navíc může mít problémy i při vyplacení výher.

Přehrát

00:00 / 00:00

Redaktorka Jitka Hanžlová se zajímala o připravované změny loterijního zákona

Evropská komise se už delší dobu snaží přesvědčit ministra financí Miroslava Kalouska, aby podmínky změnil. Považuje totiž zákaz za diskriminační vůči zahraničním společnostem a za odporující evropskému právu.

Česká strana předkládala Evropské komisi námitky, komise ale všechny argumenty zamítla jako nedostatečné. České republice teď hrozí žaloba pro porušení Smlouvy o fungování Evropské unie. Ministerstvu proto nezbývá nic jiného než sázkový trh otevřít i zahraničním společnostem.

Poněkud absurdní je, že současná situace poškozuje domácí sázkové firmy, místo aby je chránila. Zákon teď sice zahraničním společnostem zakazuje působit na českém trhu, ony tam ale prostřednictvím internetového sázení přesto jsou.

Asociace provozovatelů kurzových sázek upozorňuje, že zatímco domácí firmy platí 20procentní loterijní daň a k tomu ještě 19procentní daň z příjmu, zahraniční provozovatelé mají srovnatelné zatížení na úrovni tří až čtyř procent.

Domácí sázkové a loterijní společnosti se proto na změnu těší. Asociace doufá, že nový zákon přinese rovné podmínky pro všechny na trhu.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme