Sazku zřejmě získá Sázková kancelář skupin PPF a KKCG

Bitva o Sazku je dobojována. Loterijní společnost zřejmě bude patřit dvojici firem PPF a KKCG. V tendru, který uspořádal insolvenční správce Josef Cupka, podala nejvyšší nabídku. Tu ještě musejí přes víkend přezkoumat právníci, jestli splňuje všechny formální náležitosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sazka

Sazka | Foto: Filip Jandourek

„Výše té nabídky je 3 miliardy 810 miliónů korun českých,“ upřesnil finální cifru právník insolvenčního správce Jan Hrazdíra. Výši zbylých dvou nabídek neuvedl. Řekl pouze, že dvě ze tří překročily odhad hodnoty Sazky stanovený znaleckým posudkem.

Zbývajícími uchazeči v tendru byly firmy Charlcoal finančníka Pavla Tykače a Synot Holding podnikatele Ivo Valenty.

Přehrát

00:00 / 00:00

Martin Drtina podává souhrnné informace o tendru na společnost Sazka

Cupka naopak nehodnotil nabídku Penty, která se výběrového řízení přímo nezúčastnila. Před termínem odevzdání obálek v prohlášení uvedla, že je ochotna za Sazku zaplatit celkem 5 miliard korun.

Způsob prodeje Sazky jedinou smlouvou bez veřejné dražby dlouhodobě napadá skupina Penta, která uvažuje o podání žaloby. Spolu s Pentou tendr nově napadla i Česká spořitelna, která se neúspěšně pokoušela věřitelský výbor přesvědčit, aby od tohoto způsobu prodeje podniku upustil.

„Existují samozřejmě možnosti žalob různého charakteru. V tomto se fantazii meze nekladou. Nicméně nemyslím si, že by pro to existoval jakýkoli skutečně materiální důvod. Formálně se o to samozřejmě může kdokoli pokoušet způsobem, jaký on sám uzná za vhodné, ale věcně k tomu důvod nevidím,“ nepředpokládá Jan Hrazdíra, že by se na výsledku tendru mohlo ještě něco změnit.

Pro Cupku je podstatné, že návrhu výbor nevyhověl: „Za sebe můžu říct, že věřitelský výbor je kolektivní orgán, takže mě zajímá výstup z toho kolektivního orgánu a ne řekněme nějaké půtky uvnitř.“

Na výši vítězné nabídky závisí i míra, z jaké části dostanou věřitelé své pohledávky nazpět. Při objemu více než 8 miliard korun přihlášených pohledávek se věřitelům vrátí necelá polovina dluhů. Původní akcionáři Sazky z konkursu odejdou s prázdnou.

Martin Drtina, Marína Dvořáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme