Sběratelé a investoři loni utratili v českých aukčních síních přes 800 milionů korun

Investice do umění láká stále více lidí. Jen loni sběratelé v českých aukčních síních utratili více než 800 milionů korun. Nejdražším dílem roku se stal obraz Emila Filly, který se vydražil se za skoro 17 milionů. O díla českých umělců navíc roste zájem i ve světě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

obrazy galerie umění

obrazy galerie umění | Foto: Eva Odstrčilová

Richard Watzke se v oblasti umění pohybuje skoro dvacet let. Jeho první zakoupené dílo byla reprodukce obrazu za tisíc korun. Svoje začátky popisuje jako cestu pokusů a omylů.

„Nejdřív to zkusíte dělat, pak když zjistíte, že to nejste schopen udělat v takové kvalitě, tak začnete hledat lidi, kteří to umí udělat v té kvalitě, a začnete je obdivovat. No a v tom nejšílenějším kontextu to začnete sbírat, takže se tím začnete obklopovat,“ popisuje Watzke.

Přehrát

00:00 / 00:00

Investice do umění láká v Česku stále víc lidí. O jaká díla je největší zájem, zjišťovala Zuzana Švejdová

Postupně se ale do jeho sbírky dostaly i obrazy známých umělců za statisíce korun. Lidí jako je on stále přibývá a dokazují to i tržby českých aukčních síní. Za desítku nejdražších děl lidé vloni zaplatili celkem 113 milionů korun.

Cílem sběratelů a investorů ale nejsou jen obrazy. Trendem posledních let je například historické sklo nebo fotografie, upřesňuje vedoucí portálu Art Plus Robert Mečkovský.

„Na českém trhu je nejvíce oceňována takzvaná meziválečná moderna. V poslední době zaznamenáváme zvýšený zájem o fotografie. Zcela specifickou oblastí, ve které se český trh nečekaně profiluje, je třeba čínské umění.“

Investice do výtvarného umění ale není pro každého. Člověk musí být především trpělivý. Pokud je dílo kvalitní, jeho cena roste. Jenže návratnost investice se podle odborníků počítá na desítky let. Kromě znalostí musí mít investor i dostatek peněz.

„Pro investici do výtvarného umění potřebujete rozpočet v řádu milionů,“ říká Marcela Chmelařová ze serveru Art Plus.

Taková investice má i svoje nevýhody. Díla, která jsou prohlášena za kulturní památku, se totiž nesmějí vyvážet do zahraničí. Jejich cena se pak kvůli tomu může výrazně snížit. Přesto je ale podle odborníků zájem o umění obrovský.

Kupkova Vanoucí modře se může stát nejdražším prodaným dílem českého malíře

Číst článek

Jména českých autorů navíc oceňují i v zahraničí. V londýnské aukční síni Christie´s se dnes bude dražit například plátno malíře Františka Kupky. Podle očekávání se může stát vůbec nejdražším prodaným dílem českého tvůrce v historii.

„Cena je v rozpětí jeden a půl až dva miliony liber. Pokud by se prodalo na horní hranici odhadu, může se stát nejdražším dílem českého umění prodaným kdy v aukci,“ potvrzuje Marcela Chmelařová.

Právě v nejznámějších aukčních síních, jako jsou Christie's a Sotheby's, sběratelé a investoři každoročně utratí stovky miliard korun.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme