Antimonopolní úřad řeší nákup úvěrů Sberbank Českou spořitelnou, převzít by je mohla za rok

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže posuzuje odkup úvěrového portfolia Sberbank CZ Českou spořitelnou. Vyplývá to z údajů zveřejněných na stránkách úřadu. Insolvenční správkyně Sberbank o podpisu kupní smlouvy informovala na začátku listopadu s tím, že nominální hodnota portfolia je 47,1 miliardy korun, kupní cena je 41,053 miliardy korun.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sebranka

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže posuzuje odkup úvěrového portfolia Sberbank CZ Českou spořitelnou (ilustrační foto) | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

„K navrhovanému spojení soutěžitelů má dojít zejména v oblastech poskytování úvěrů soukromým osobám, podnikatelské a veřejné sféře,“ uvedl úřad.

Kromě jeho schválení podléhá transakce také souhlasu České národní banky. Předpokladem dokončení transakce je udělení další výjimky z amerického sankčního seznamu OFAC, když ta současná vyprší 12. prosince tohoto roku.

Insolvenční správkyně předpokládá, že v případě úspěšného vypořádání prodeje v první polovině roku 2023 by mohly být vyplaceny pohledávky věřitelům formou částečného rozvrhu již ve druhé polovině roku 2023.

Správkyně Sberbank podepsala smlouvu o prodeji úvěrů, České spořitelně nabídla 41,1 mld. Kč

Číst článek

Zbytek úvěrového portfolia a ostatní aktiva Sberbank CZ, která nejsou součástí smlouvy o smlouvě budoucí na koupi úvěrového portfolia uzavřené s Českou spořitelnou, plánuje insolvenční správkyně nabídnout na začátku roku 2023 ostatním bankám i nebankovním společnostem.

Vyhlášení konkurzu

Pražský městský soud vyhlásil konkurz na Sberbank CZ koncem letošního srpna. Česká národní banka na začátku května pravomocně odebrala bance bankovní licenci a pražský městský soud poté poslal banku do likvidace.

Kroky k odnětí licence zahájila ČNB již 28. února. Důvodem bylo zhoršení situace Sberbank CZ kvůli odlivu vkladů po zahájení ruské invaze na Ukrajinu.

Nejhodnotnějším aktivem Sberbank je víc než 43 000 úvěrů. Banka má asi 3800 dlužníků z řad právnických osob a 31 500 dlužníků fyzických osob, z nichž je 13 300 dlužníků hypotečních úvěrů.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme