Komerční banka vyplácí klientům Sberbank náhrady vkladů. Částka přesáhne 24 miliard korun

Garanční systém finančního trhu začal ve středu prostřednictvím poboček Komerční banky vyplácet náhrady vkladů klientům Sberbank CZ. Celkem jde o 24,2 miliardy korun. Před některými pobočkami ráno před otevřením čekala menší fronta zájemců, například v Brně, Praze či Liberci. V jiných byl provoz od začátku plynulý a zájemců o výplatu jen několik. Náhrady se klientům Sberbank budou vyplácet tři roky, tedy do března 2025.

Tento článek je více než rok starý.

Aktualizováno Praha (Aktualizováno: 10:22 9. 3. 2022) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Komerční banka vyplácí klientům Sberbank náhrady vkladů

Komerční banka vyplácí klientům Sberbank náhrady vkladů | Foto: Alena Hesová | Zdroj: Český rozhlas

V pobočce Komerční banky v jihlavské Palackého ulici bylo ráno kvůli výplatám náhrad vkladů klientům Sberbank CZ živo, lidé stále přicházeli. Po 8.30 nemuseli dlouho čekat. Odcházející, které oslovili novináři agentury ČTK, byli s odbavením spokojení. Podnikatele směřují šipky do jedné odbavovací místnosti a fyzické osoby do jiných prostor o patro výš.

Ukrajina se pokusí evakuovat civilisty šesti koridory. Rusko slíbilo dočasný klid zbraní

Číst článek

Kraji Vysočina v bance, která má vazby na Rusko, zůstalo 2,4 miliardy korun. Příspěvkové organizace kraje mají ve Sberbank zadržených 334 milionů korun. O náhradu podle údajů kraje mohou požádat i jeho příspěvkové organizace, samotného kraje se tento termín netýká. K penězům by se zřejmě mohl dostat až likvidací aktiv banky.

V Liberci byla menší fronta před Komerční bankou jen před otevřením. „Přišel jsem na půl devátou a za pět minut jsem byl venku. Vzali mě hned a vyřízeno bez problémů. Peníze jsem si nechal převést na jiný účet,“ řekl jeden z klientů.

V Olomouci se ráno fronty před pobočkou Komerční banky v centru města netvořily. Okolo 9.00 ve vestibulu čekali tři klienti. Pracovníci banky postupně lidi pouštěli dovnitř a vyřizovali agendu, provoz byl plynulý.

Ani v Ústí nad Labem nebyla žádná fronta, zatímco v Brně stáli před jednou z poboček Komerční banky lidé ve frontě už před 8.00, kdy banky otvírala. I mluvčí Komerční banky Pavel Zúbek ráno potvrdil, že výplata vkladů klientům Sberbank je zatím na pobočkách banky bez problémů a plynulá.

V hotovosti je možné vybrat peníze na 40 vybraných pobočkách Komerční banky, u kterých je prodloužená otevírací doba od 8.00 do 18.00. Bezhotovostně je možná výplata peněz na všech 241 pobočkách Komerční banky.

McDonald’s, Coca-Cola či Starbucks. Podnikání v Rusku přerušily kvůli invazi na Ukrajinu další firmy

Číst článek

K výplatě vkladů bezhotovostně stačí, když klient bankéři doloží dokumenty nutné pro převod peněz a banka převod zrealizuje na klientem vybraný účet.

Na pobočce se stačí prokázat platným průkazem totožnosti, v případě fyzických osob podnikatelů ještě dokladem o oprávnění k podnikání.

Česká národní banka minulé pondělí oznámila, že zahájila kroky k odebrání bankovní licence Sberbank CZ, která má vazby na Rusko. Garanční systém i Komerční banka na svých internetových stránkách zveřejnili podrobné instrukce, jak při výplatách postupovat.

Garanční systém přes Komerční banku vyplatí sto procent vkladů klientů, maximálně do 2 499 500 korun na jednoho vkladatele. Suma odpovídá kurzu koruny k euru 28. února. Ze zákona je pojištěn vklad do 100 000 eur.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme