Sberbank může prodat úvěry České spořitelně. Podpis smlouvy povolil pražský městský soud

Městský soud v Praze povolil insolvenční správkyni Sberbank CZ Jiřině Lužové prodej úvěrů banky České spořitelně. Vyplývá to z informací zveřejněných v insolvenčním rejstříku. S prodejem úvěrů spořitelně už souhlasily Česká národní banka a Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, takže podpisu kupní smlouvy podle Lužové už nic nebrání.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 11:10 14. 12. 2022) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sebranka

Bankovní licenci ztratila Sberbank po začátku války na Ukrajině | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Po podpisu s Českou spořitelnou bude kupní smlouva zveřejněna v insolvenčním rejstříku. Poté započne tříměsíční lhůta, ve které budou mít věřitelé Sberbank CZ možnost napadnout platnost této smlouvy.

„Teprve pak může být transakce vypořádána a peníze za prodej úvěrového portfolia Sberbank CZ kupujícím uhrazeny. Pokud bude kupní smlouva s Českou spořitelnou podepsána do konce roku, kupní cena nebude uhrazena dříve než v březnu 2023. Migrace klientů Sberbank CZ do portfolia České spořitelny bude zahájena až po úhradě kupní ceny,“ uvedla dříve Lužová.

Města se obávají, že na ně nezůstanou peníze ze zkrachovalé Sberbank. Mají tam i stovky milionů

Číst článek

Kupní cena úvěrového portfolia činí 41,053 miliardy korun. Nabídnutá kupní cena vychází z nabídkového řízení, kterého se zúčastnilo několik zájemců.

Nabídka České spořitelny společně s dostupnou hotovostí a předpokládaným výtěžkem ze zpeněžení ostatních aktiv Sberbank CZ by měla dostačovat ke stoprocentnímu uspokojení věřitelů v první skupině (Garanční systém) i v druhé skupině (fyzické osoby a malé a střední firmy) a s velkou pravděpodobností k více než 90procentnímu uspokojení věřitelů ve třetí skupině (kraje, města, obce a velké společnosti).

Pro úvěrové klienty Sberbank CZ se zatím stále nic nemění. Až do úspěšného vypořádání prodeje jsou nadále povinni splácet své závazky jako doposud. Zbytek úvěrového portfolia a ostatní aktiva Sberbank CZ, která nejsou součástí smlouvy o smlouvě budoucí na koupi úvěrového portfolia uzavřené s Českou spořitelnou, plánuje insolvenční správkyně nabídnout na začátku roku 2023 ostatním bankám i nebankovním společnostem.

Pražský městský soud prohlásil konkurz na Sberbank CZ koncem letošního srpna. ČNB na začátku května pravomocně odebrala bance bankovní licenci a pražský městský soud poté poslal banku do likvidace. Kroky k odnětí licence zahájila ČNB již 28. února. Důvodem bylo zhoršení situace Sberbank CZ kvůli odlivu vkladů po zahájení ruské invaze na Ukrajinu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme