Garanční systém začne v pátek vyplácet náhrady vkladů klientům Sberbank CZ

Garanční systém finančního trhu zahájí v pátek výplatu náhrad vkladů institucionálním klientům Sberbank CZ prostřednictvím pobočkové sítě Komerční banky. Informoval o tom ve čtvrtek Garanční systém. Česká národní banka odebrala Sberbank CZ licenci, rozhodnutí centrální banky však tím není pravomocné. Banka s vazbami na Rusko může podat rozklad.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

20220225_143625_1_220225-145908_kth.jpg

Garanční systém začne vyplácet náhrady vkladů v pátek | Foto: Katherine Vašíčková | Zdroj: Český rozhlas

ČNB zahájila kroky směřující k odnětí povolení Sberbank působit jako banka 28. února. Důvodem bylo zhoršení situace banky v souvislosti s odlivem vkladů po ruské invazi na Ukrajinu.

Krach Sberbank zahnal obce do úzkých. Na opravu chodníků i stavbu hřiště si v Určicích museli půjčit

Číst článek

Centrální banka současně vydala předběžné opatření, kterým bance zamezila nakládání s aktivy a pasivy, včetně poskytování nových úvěrů a přijímání vkladů.

Institucionálními klienty jsou platební instituce, poskytovatelé platebních služeb malého rozsahu, instituce elektronických peněz, vydavatelé elektronických peněz malého rozsahu, obchodníci s cennými papíry, soudní exekutoři, na jejichž účtech jsou deponovány peníze pro oprávněné a přihlášené věřitele podle exekučního řádu. Aktuálně jde o sedmnáct exekutorských úřadů, které vedly účty pro více než 17 700 klientů.

Garanční systém bude institucionálním klientům vyplácet náhradu vkladů každého jejich zákazníka, jehož peníze byly evidovány k 28. únoru na účtu institucionálního klienta vedeného u Sberbank CZ, maximálně však do limitu 2 499 500 Kč na jednoho zákazníka.

Odchod z Evropy

Za schvalování ruské agrese si vyslechlo obvinění již 18 lidí. Policie eviduje na 700 oznámení

Číst článek

Peníze ze Sberbank fyzickým osobám vyplácí Garanční systém od března. Ze zákona je pojištěn vklad do 100 000 eur.

Klienti s většími úložkami budou muset čekat až na vypořádání v rámci likvidace. Peníze ve Sberbank neměly jen firmy a fyzické osoby, ale i některé kraje a obce. Například Kraji Vysočina v bance zůstalo 2,4 miliardy Kč.

Sberbank, největší ruská banka, přes rakouskou Sberbank Europe vlastní českou Sberbank CZ. Na začátku letošního března Sberbank oznámila, že odchází z Evropy, zdůvodnila to velkým odlivem hotovosti z dceřiných firem a ohrožením bezpečnosti zaměstnanců a majetku.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme