Schodek důchodového systému neudržitelně roste, varoval NKÚ

Nejvyšší kontrolní úřad varuje před růstem schodku českého penzijního systému. Deficit se totiž podle zjištění úřadu v letech 2009 až 2013 zvyšoval v průměru o 12 procent ročně. Přitom stav zvláštního účtu pro přebytky z důchodového pojištění by mohl být podle zjištění NKÚ dvojnásobný. A to pokud by se z důchodového systému nehradila i správa systému.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejvyšší kontrolní úřad, NKÚ (ilustrační foto)

Nejvyšší kontrolní úřad, NKÚ (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

„Ke konci roku 2013 byl stav účtu 22,6 miliardy korun. Započítávání nákladů na správu důchodového systému do jeho výdajů podle NKÚ zkresluje celkovou bilanci příjmů a výdajů systému,“ říká mluvčí NKÚ Olga Málková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zprávu NKÚ o schodku důchodového systému komentuje prezident Asociace penzijních společností Vladimír Bezděk

„Pokud by totiž ministerstvo v letech 2004 až 2008, kdy byl důchodový systém přebytkový, převedlo na zvláštní účet celý přebytek a neodečetlo z něj výdaje na správu, mohl být zůstatek na zvláštním účtu o 22,5 miliardy korun vyšší,“ doplňuje.

Výběr důchodového pojistného Nejvyšší kontrolní úřad kontroloval na ministerstvech práce a sociálních věcí, financí, obrany a vnitra.

Výdaje na důchody v kapitole ministerstva práce, které spravuje 98 procent výdajů důchodového systému, rostly od poloviny 90. let v průměru o 5 procent ročně.

Více důchodců a valorizace

Podle hlavního ekonoma společnosti Delloite Davida Marka není překvapivé, že je systém v tak velkém mínusu.

„V podstatě v posledních letech se tento deficit pohyboval kolem 40 až 50 miliard. Právě proto, že v posledních letech přibývá nových starobních důchodců, zatímco nové pracovní síly přibývají podstatně pomaleji,“ upřesnil Marek.

Ekonom institutu CERGE Jiří Šatava upozorňuje také na druhou příčinu, proč je penzijní systém ztrátový - tou je valorizace neboli zhodnocování důchodů. „Někdy okolo roku 2008, které byly výrazně nad rámec zákonem stanovaných valorizací a které potom důchodový systém posílaly opět do výraznějších deficitů,“ doplnil.

Navzdory tomu, že rostly i příjmy důchodového systému, vykazuje systém dlouhodobě schodek, který se v letech 2009–2013 zvyšoval v průměru o 12 procent ročně.

Revize důchodového systému

Vyrovnanou bilanci systému nezajistily ani další zdroje jeho financování – v roce 2012 ve výši 28,7 miliardy a o rok později 25,8 miliardy korun. Těmito zdroji byly výnosy z privatizace státních podniků a více než sedmiprocentní podíl z výnosu DPH náležející státu. „Dlouhodobě jde o neudržitelný stav,“ uvedl NKÚ.

Podle prezidenta Asociace penzijních společností Vladimíra Bezděka je deficit prvního pilíře, který vyskočil zejména v posledních třech, čtyřech letech, do značné míry způsobem ekonomickou recesí, kterou si Česká republika procházela.

„Jakmile se hospodářství trošku zotaví, tak se deficit krátkodobě, a to podtrhuji, zase sníží,“ poznamenal. Navíc podle něj první pilíř státního důchodového systému prochází permanentní revizí. „Víceméně celých dvacet let, co systém v dnešní podobě existuje. To bude určitě pokračovat i dál,“ dodal Bezděk.

Rozdíl příjmů a výdajů v hospodaření systému důchodového pojištění | Foto: Český rozhlas

ČRo, Tereza Chlubná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme