Schodek letošního rozpočtu se má řešit dluhopisy a úvěry

Vydání státních dluhopisů za 60 miliard korun podpořila Poslanecká sněmovna. Ty by měly krýt podstatnou část schodku letošního rozpočtu. Jak připomněl ministr financí Miroslav Kalousek, stát bude letos hospodařit se schodkem 70,8 miliardy korun. Návrh rozpočtu přitom podle něj s vydáním dluhopisů předem počítal.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze

Peníze | Foto: Filip Rožánek, Miroslav Panuška

Ministr Kalousek připomněl: "Přímo v návrhu tohoto státního rozpočtu bylo navrženo a schváleno, jak má být tento schodek vypořádán. 60 miliard bude uhrazeno vydání dlouhodobých dluhopisů, 10 miliard pak přijetím dlouhodobých úvěrů a změnou pohybu na účtu státních aktiv. V případě státních aktiv se jedná o snížení o 572 miliónů korun. Zbytek pak bude přijetím dlouhodobých úvěrů."

Dluhopisy by měly mít tříletou až patnáctiletou splatnost. Vydáním dluhopisů se splatností delší než jeden rok se chce ministerstvo financí vyhnout riziku, které by mohlo vzniknout v případě, že by se příliš zvýšil podíl krytí dluhu krátkodobými dluhopisy. V případě poruch na finančním trhu by se mohlo stát, že by stát nemohl nově vydávané dluhopisy prodat a dostát tak svým závazkům.

Veronika Malá, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme