Schodek obchodní bilance vzrostl na 14 miliard

Schodek obchodní bilance České republiky vzrostl v březnu letošního roku téměř 14 miliard korun oproti šesti miliardám ve stejném měsíci minulého roku. Předběžné údaje dnes zveřejnil Český statistický úřad. Deficit byl letos v březnu vyšší i v porovnání s předchozími dvěma měsíci, kdy se držel těsně nad osmi miliardami korun.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Analytici v průměru odhadovali schodek březnového zahraničního obchodu na osm miliard korun. Podle Davida Marka z Patria Finance jde i o důsledek zpomalování ekonomik našich obchodních partnerů v západní Evropě. Výroba a dovoz surovin rostou, ale odběr zboží západním směrem klesá.

Schodek zahraničního obchodu okolo 14 miliard korun, je způsoben především dovozem zboží investiční povahy a surovin k výrobě zboží. Podle Petra Zahradníka ze společnosti Patria Finance stojí za vyššími dovozy potřeby investorů, kteří své provozy budují na zelené louce. Jsou to ale dovozy, které je možné považovat za investiční statky, které mohou přinášet zisk a dále posilovat exportní schopnost české ekonomiky.

Markéta Kaclová, Radek Mokrý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme