Schodek rozpočtu koncem listopadu vzrostl na 92 miliardy

Schodek státního rozpočtu stoupl na konci listopadu na 92 miliardy korun. Listopadové navýšení o necelých 10 miliard je ale lepší výsledek, než odborníci očekávali. Podle ministerstva financí by proto mohl státní rozpočet za letošní rok skončit s deficitem přibližně 123 miliard korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny, česká měna

Koruny, česká měna | Foto: Jan Rosenauer

Rozpočtové příjmy do konce listopadu činily 617,8 miliardy korun a výdaje dosáhly 710 miliard korun. V samotném listopadu příjmy činily 48,9 miliardy korun a výdaje 58,1 miliardy Kč. Schodek za minulý měsíc tak dosáhl 9,3 miliardy korun.

Ještě před měsícem očekávali ekonomové o sedm miliard vyšší schodek. "Lepší než očekávaný schodek se podaří dosáhnout díky tomu, že lidé oproti předpokladům více nakupují a státu se tak daří vybírat spotřební daně. Ke konci listopadu již má tolik peněz, s kolika počítal za celý rok," uvedl analytik Tomáš Pilař ze společnosti Wood and Company.

Za lepší výsledky vděčí státní finance i vysokému výběru daní z přidané hodnoty. Podle Pilaře naopak zaostává výběr daní od podniků. Velké firmy letos nenavázaly na loňské mimořádně dobré hospodářské výsledky, a stát jim tak musí vracet zálohy na daních. "Ale i zde ministerstvo očekává, že se do konce roku podaří vybrat více peněz, než s kolika se v rozpočtu počítalo," dodal analytik.

Martin Hromádka, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme