Schodek rozpočtu letos možná překročí 200 miliard

Letošní schodek státního rozpočtu bude pravděpodobně výrazně vyšší, než plánovaných 175 miliard. Ministr financí Eduard Janota řekl, že může dosáhnout až dvou set miliard korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministerstvo financí. Ilustrační foto.

Ministerstvo financí. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Jeho náměstek Bohdan Hejduk dnes připustil, že může tuto hranici dokonce překročit. Schodek podle něj začal v průběhu prosince výrazně stoupat a už teď se blíží 200 miliardám korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

Náměstek ministerstva financí Bohdan Hejduk na Rádiu Česko

"Situace se během prosince zhoršila jak na straně výběru daní, tak na zejména na straně výdajů. Jde o výdaje na důchody, investice a podobné záležitosti," řekl Hejduk.

Stát to bude řešit emisemi státních dluhopisů. To ale zvýší státní dluh, tedy zátěž všech obyvatel v příštích letech.

Ministr Janota by měl 10. ledna předložit vládě takzvaný druhý úsporný balíček. Jak řekl jeho náměstek, půjde o kombinaci dlouhodobých a krátkodobých opatření.

Příprava rozpočtu na rok 2011

"Ta krátkodobější musí být spojena s návrhem státního rozpočtu na rok 2011, který se začne připravovat na jaře příštího roku. Je třeba také připravit některé systémové změny, které naše ekonomika nutně potřebuje. Jde především o důchodovou reformu nebo reformu zdravotnictví," uvedl Hejduk.

Podle doporučení evropských institucí je třeba každý rok snížit deficit o jedno procento vzhledem k hrubému domácímu produktu. Měl by to splňovat už rozpočet na rok 2011. Jak řekl náměstek Hejduk, měli bychom k tomu dojít kombinací úprav v oblasti daní a také výdajů.

Igor Maňour, Martin Křížek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme