Schodek letošního rozpočtu by mohl být nikoli 500 ale 400 miliard korun, uvedla ministryně financí

Schodek letošního státního rozpočtu by mohl být kolem 400 miliard korun, tedy méně než naplánovaných 500 miliard korun. V rozhovoru pro agenturu Reuters to uvedla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Podmínkou podle ní ale je, že se podaří zastavit novou vlnu epidemie bez uzavření ekonomiky.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministryně financí Alena Schillerová

Ministryně financí Alena Schillerová | Foto: Michal Růžička/MAFRA | Zdroj: Profimedia

Schodek rozpočtu na příští rok, který je zatím naplánován se schodkem 320 miliard korun, se podle vyjádření ministryně pro Reuters může přiblížit letošní odhadované úrovni. Deficit se totiž může zvýšit o dalších zhruba 60 miliard korun, pokud se vládě podaří prosadit zrušení suprehrubé mzdy a zavedení 15procentní daně z příjmu. „Podpoříme ekonomiku, podpoříme lidi, aby se nebáli utrácet,“ uvedla.

Debatu o návrhu státního rozpočtu na příští rok vláda zahájí v pondělí. Návrh počítá s růstem důchodů, zvýšením platů učitelů, vyššími výdaji na zdravotnictví nebo sociální dávky a s růstem investic. Národní rozpočtová rada, opoziční politici i řada ekonomů návrh rozpočtu kritizují. Vláda o rozpočtu většinou debatuje na vícero zasedáních, nelze tak čekat, že by rozpočet schválila již v pondělí. Schválit a předložit sněmovně jej musí do konce října.

Celkové příjmy rozpočtu by měly činit včetně peněz z EU 1,487 bilionu korun a výdaje 1,807 bilionu korun. Návrh rozpočtu neobsahuje diskutované zrušení superhrubé mzdy a další opatření, které obsahuje daňový balíček pro rok 2021. Ministerstvo financí to odůvodňuje tím, že balíček je v tuto chvíli ve Sněmovně před druhým čtením a není znám výsledek tohoto hlasování. Na druhou stranu rozpočet počítá s pětiprocentní úsporou provozních nákladů státu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme