Schodek rozpočtu stoupl na 29 miliard. Podle MF jde o nejlepší výsledek od roku 2008

Státní rozpočet byl na konci října ve schodku přes 29 miliard korun. Podle ministerstva financí je to nejlepší výsledek hospodaření v tomto období od roku 2008. Výsledky rozpočtu podle resortu potvrzují oživení české ekonomiky. Loni v říjnu rozpočet vykázal schodek přes 45 miliard korun. Na celý letošní rok je schválen rozpočet se schodkem 100 miliard korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Finance, peníze

Finance, peníze | Foto: Free Digital Photos

Ke konci října stouply celkové příjmy státního rozpočtu meziročně o 86,4 miliardy na 997,2 miliardy korun. Na příjmech se podílely hlavně dotace z fondů Evropské unie, které meziročně vzrostly o více než 53 miliard korun.

Příjmy z daní z příjmů právnických osob dosáhly za 10 měsíců roku 78,6 miliardy korun, což představuje meziroční růst o 11 procent. Podle MF jsou tak tyto příjmy za deset měsíců letošního roku nejvyšší od vypuknutí finanční krize v roce 2008.

„Dosavadní vývoj inkasa tak dokumentuje pokračující oživení ve většině odvětví české ekonomiky. Jeho meziroční nárůst se projevuje ve všech regionech ČR. Lze očekávat, že inkaso této daně na konci roku výrazně překročí výši danou rozpočtem,“ uvádí ministerstvo financí.

Podle hlavního ekonoma České spořitelny Jana Bureše roste česká ekonomika o poznání rychleji, než ministerstvo financí předpokládalo na konci uplynulého roku.

„Vyvíjí se velice dobře daňové příjmy. A to navzdory tomu, že řada daní byla snížena. Ke snížení například došlo u DPH, byly zvýšeny daňové úlevy pro pracující důchodce. Přesto daňové příjmy rostou. Naproti tomu rostou poměrně svižným tempem také výdaje. Jednak kvůli tomu, že se zvyšovaly platy ve státní správě, současně poměrně výrazně rostou také investice,“ vysvětluje.

Celkové výdaje v objemu 1026,3 miliardy korun čerpané ke konci října 2015 byly o 70 miliard nad úrovní stejného období minulého roku. Rozpočet počítá s růstem o 5,6 procenta proti roku 2014.

„Meziroční srovnání je negativně zkreslené zálohovou platbou regionálnímu školství na listopad a prosinec, která v letošním roce proběhla již v říjnu, zatímco v roce 2014 až v listopadu,“ vysvětluje ministerstvo.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme