Schodek rozpočtu v červenci vzrostl na 62,1 miliardy korun

Rozpočtový deficit se v červenci zvýšil na 62 miliardy korun. Oproti červnu, kdy byl rozpočet přebytkový, však v červenci došlo k dalšímu růstu výdajů. Za sedm měsíců tak deficit dosáhl téměř 56 procent schodku schváleného na celý letošní rok, který činí 111,3 miliardy korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny, česká měna

Koruny, česká měna | Foto: Jan Rosenauer

Rozpočtové příjmy dosáhly do konce července 394,7 miliardy korun a výdaje 456,9 miliardy korun. Převis výdajů nad příjmy byl za sedm měsíců roku o 35,2 miliardy korun vyšší než ve stejném období loni.

Za meziročně horším stavem státní kasy stojí loňské vysoké mimořádné příjmy z deblokace ruského dluhu a z privatizace Transgasu, ale také to, že vláda letos musela nečekaně zaplatit více než 10 miliard společnosti CME.

Podle Vladimíra Pikory z Volksbank CZ je vidět, že se stát snaží šetřit a že neumí vybírat daně. "Problémy byly vidět zejména u daně z příjmu fyzických osob, kde stát vybral o tři milióny méně, než by měl. To je podle nás způsobeno především vysokou nezaměstnaností. Vláda pravděpodobně podcenila kritickou situaci na trhu práce, když plánovala své příjmy, proto není ve výběru daní, ale io v jeho plánování," soudí analytik.

Vláda se rozhodla vysoké rozpočtové schodky snížit, a přišla proto se scénářem reformy veřejných financí. První balík reformních zákonů, který by měl vládní koalici umožnit sestavit rozpočet na rok 2004 se schodkem do 118 miliard korun, již ve sněmovně prošel prvním čtením.

Martin Hromádka, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme