Sněmovna zvýšila schodek státního rozpočtu na 375 miliard, podle vlády kvůli válce na Ukrajině a inflaci

Sněmovna schválila zvýšení schodku letošního státního rozpočtu až na 375 miliard korun. Vláda původně navrhla navýšení o 50 miliard na 330 miliard. Poslanci ale v úterý schválili dva koaliční návrhy, které zvyšují schodek o dalších 45 miliard na celkových 375 miliard korun. V rámci těchto návrhů přidali 38 miliard domácnostem i firmám na boj s cenami energií. Výdaje novelizovaného rozpočtu překročí dva biliony korun.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 19:11 18. 10. 2022) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jednání Poslanecké sněmovny

Jednání Poslanecké sněmovny | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Premiér Petr Fiala řekl, že zvýšení schodku pokládá za opodstatněné. Vláda s novelou rozpočtu přišla mimo jiné kvůli důsledkům válečného konfliktu na Ukrajině, které ještě v době sestavování rozpočtu na letošní rok nebyly známy. Reaguje i na růst životních nákladů obyvatelstva vyvolaný vysokou inflací a cenami energií. Chce také navýšit příjmy rozpočtu vyšším výběrem daní.

Pro schválení novely hlasovalo 86 přítomných poslanců stran vládní koalice, opoziční kluby ANO a SPD hlasovaly proti. Opozice však podpořila oba návrhy, které zvyšovaly schodek rozpočtu.

Ekonom Marek: Máme vysoce deficitní státní rozpočet a stropování cen by ho jen prohloubilo

Číst článek

Celkové výdaje rozpočtu po dnešku vzrostou o 160 miliard korun. Například sociální výdaje posílí o 29 miliard korun a výdaje na obsluhu státního dluhu o čtyři miliardy korun. Výdaje na dopady pandemie covidu zvyšuje o 4,4 miliardy korun. Sněmovna na návrh skupiny koaličních poslanců odebrala z rozpočtu Kanceláře prezidenta republiky 30 milionů korun z peněz na lesní hospodářství.

Sociální výdaje

S návrhem zvýšit sociální výdaje o sedm miliard přišel ve druhém čtení ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Peníze jsou určeny ve prospěch ministerstva práce a sociálních věcí na nemocenské pojištění, na dávky v hmotné nouzi, na příspěvky na péči, na podpory v nezaměstnanosti a na dávky sociální podpory a pěstounské péče.

Pozměňovací návrh předsedy hospodářského výboru Ivana Adamce (ODS) a poslance STAN Tomáše Müllera přidává 38 miliard na pomoc s vysokými cenami energií. Vláda se například rozhodla přidat pro letošní rok víc peněz na takzvaný úsporný tarif na energie pro domácnosti. Další peníze chce dát firmám. Podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) jde o to, aby vláda mohla vypsat programy na pomoc podnikatelům. Neočekává, že se celou částku podaří letos vyčerpat.

Vláda navrhla posílit například sociální výdaje o 29 miliard korun a výdaje na obsluhu státního dluhu o čtyři miliardy korun. Výdaje na dopady pandemie covidu zvyšuje o 4,4 miliardy korun. Na straně příjmů počítá vláda s nárůstem o 65 miliard. Z toho například daň z přidané hodnoty má dodatečně vynést asi o 25 miliard víc, daň z příjmů firem o 9,2 miliardy a daň z příjmů fyzických osob asi o deset miliard navíc.

Navýšený rozpočet přidává i 4,4 miliardy na obsluhu státního dluhu, počítá s penězi na nákup policejních vozidel i na dorovnání dluhu u filmových pobídek, popsal ministr Stanjura. Mezi položkami v navýšeném rozpočtu je například 900 milionů korun pro policii na nákup služebních vozidel nebo 300 milionů korun pro hasiče na obměnu a doplnění techniky.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme