Schodek státního rozpočtu by měl klesnout na 105 miliard korun

Ministerstvo financí plánuje snížit schodek českého státního rozpočtu pro příští rok na 105 miliard korun. Dodrží tak deficit 3,5 procenta HDP, který si naplánovala vláda. Letos počítá se schodkem asi 4,2 procenta.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze, mince, koruny

peníze, mince, koruny | Foto: Comstock Images

Nejvyšší schodek byl před dvěma lety, skoro 6 procent. Ministr financí Miroslav Kalousek v České televizi uvedl, že pokud chce vláda v příštím roce udržet deficit pod 3 a půl procenty, musí předložit další úsporná opatření a současně zvýšit DPH.

„Budu předkládat návrh rozpočtu na rok 2012 s deficitem 105 miliard korun, abych mířil na 3,5 procenta deficitu podle vládou rozhodnuté fiskální strategie," řekl Kalousek. Jestli by měl připravit rozpočet jiný, raději by prý opustil vládu.

Věci veřejné rozpočet podporují

Odbory a opozice vládní záměry kritizují. Koaliční Věci veřejné s návrhem ministerstva financí souhlasí, chtějí se ale seznámit s detaily.

„Musíme vidět rozpočet v celku a musíme se podívat na jednotlivé kapitoly, to bude v následujících měsících. Schodek 105 miliard korun a dodržení vládního zavázání se ve smlouvě samozřejmě podporujeme, ale uvidíme, jak budou vypadat jednotlivé kapitoly,“ říká poslanec VV Radim Vysloužil.

Libor Procházka, Martina Spěváčková, Matěj Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme