Schodek státního rozpočtu byl loni 101 miliard korun. O 4 miliardy méně, než se plánovalo

Schodek státního rozpočtu byl v loňském roce nižší, než počítalo ministerstvo financí. Oproti schválenému rozpočtu se schodkem 105 miliard korun se 4 miliardy ušetřily. Ve Dvaceti minutách Radiožurnálu to řekl ministr financí a první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr financí Miroslav Kalousek

Ministr financí Miroslav Kalousek | Foto: Filip Jandourek

„Realita, kterou zítra zveřejníme včetně podrobností, bude 101 miliard. Dodrželi jsme deficit bezpečně pod schválenou hranicí. Deficit je zhruba o 40 miliard příznivější než v roce 2011,“ uvedl ministr. Detailní informace k výsledkům rozpočtu oznámí Kalousek zítra ve 14 hodin.

V roce 2011 skončil státní rozpočet ve schodku 142,8 miliardy korun, plán počítal s deficitem 135 miliard korun. Vyšší schodek způsobily problémy při čerpání peněz z evropských fondů.

V roce 2013 má deficit rozpočtu klesnout na 100 miliard korun. Téměř celý schodek chce vláda pokrýt vydáním státních dluhopisů.

Vládní návrh rozpočtu sněmovna schválila před Vánoci. Tomu předcházelo schválení vládního daňového balíčku, který zvyšuje DPH i další daně. Prosazení balíčku a tedy i rozpočtu na podzim ztížilo šest rebelujících poslanců ODS. Rozpočet kritizovala i opozice.

Kalousek ve Dvaceti minutách Radiožurnálu také prohlásil, že prezident zvolený v přímé volbě by už neměl mít právo vyhlašovat amnestii. Amnestie podle něj nepatří mezi moderní demokratické nástroje.

„Myslím si, že by se o tom měla minimálně vést debata, zda amnestie patří, nebo nepatří do moderní ústavy. V případě, že by tento nebo jakýkoli budoucí parlament došel k názoru, že možná nepatří, tak příslušnou novelu iniciovat. Já osobně si myslím, že dnes už tam nepatří.“

Simona Bartošová, Pavla Firbacherová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme