Schodek státního rozpočtu překonal dosavadní únorové maximum. Stoupl na 86 miliard korun

Schodek státního rozpočtu ke konci února stoupl na 86,1 miliardy korun z lednových 31,5 miliardy korun. V tiskové zprávě o tom informovalo ministerstvo financí. Jde o nejhorší únorový výsledek od vzniku samostatného Česka. Loni ke konci února, tedy ještě před propuknutím pandemie, vykázal rozpočet schodek 27,4 miliardy korun. Tehdy to bylo také nejhorší únorové číslo od roku 1993.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České peníze (ilustrační foto)

Schodek státního rozpočtu zaznamenal své únorové maximum (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Prohloubení deficitu je podle ministerstva financí výsledkem dopadů pandemie, což vedlo k poklesu daňových příjmů způsobenému mimo jiné snížením daní a zrušením superhrubé mzdy, změnou rozpočtového určení daní ve prospěch krajů a obcí a pokračující podporou ekonomiky.

Daňové přiznání z domova. Finanční správa spustila online služby pro veřejnost

Číst článek

Celkové příjmy rozpočtu ke konci února meziročně klesly o 12,3 miliardy na 217 miliard korun. Daňové příjmy včetně pojistného na sociální zabezpečení klesly meziročně o 19,5 miliardy na 184,4 miliardy korun. Celkové výdaje rozpočtu ke konci února pak meziročně stouply o 46,4 miliardy na 303,1 miliardy korun.

Výdaje a kompenzace

Ministerstvo financí zároveň informovalo, že ze státního rozpočtu na boj s pandemií koronaviru šlo od loňského března do konce letošního února 249,6 miliardy korun. Přímá opatření například v podobě kompenzačních bonusů, programů Antivirus a dalších programů si vyžádaly 157,5 miliardy korun. Odklad záloh daní vyčíslil resort na 24,2 miliardy korun a výdaje na zdravotnictví v podobě nákupu ochranných prostředků, odměn zdravotníkům nebo oddlužení vybraných nemocnic na 67,9 miliardy korun. Za letošní leden až únor vyčíslilo ministerstvo financí celkovou pomoc na 31,5 miliardy korun.

Inkaso daně z přidané hodnoty kleslo ke konci února meziročně o 5,7 miliardy na 43,3 miliardy korun. Nižší příjmy byly podle úřadu vedle změny rozpočtového určení daní způsobeny také nižšími sazbami daně na stravovací služby a další služby a zboží od května a července 2020 a na teplo a chlad od ledna 2020 a restriktivními protipandemickými opatřeními. „Únorové inkaso bylo ovlivněno i nižším počtem pracovních dní,“ uvedlo ministerstvo.

Prezident podepsal zvýšení schodku rozpočtu na 500 miliard. Ten už počítá s dopadem daňového balíčku

Číst článek

V případě výdajů rostly především běžné výdaje. Na běžných výdajích stát ke konci února vydal 291,1 miliardy korun, meziročně o 42,3 miliardy více. Kapitálové výdaje meziročně stouply o 3,5 miliardy na 11,9 miliardy korun.

Na sociálních dávkách stát vyplatil ke konci února 116 miliard korun, meziročně o 6,8 miliardy korun více. Z toho na důchody putovalo 88,9 miliardy korun.

Na celý letošní rok je nově schválen schodek státního rozpočtu 500 miliard korun. Novela, kterou prezident Miloš Zeman minulý týden podepsal, již zohledňuje změny daní od počátku letošního roku a potřebu peněz na boj s pandemií. Původně byl rozpočet schválen s deficitem 320 miliard korun. Za celý loňský rok ovlivněný dopady pandemie skončil státní rozpočet ve schodku 367,4 miliardy korun.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme