Prezident podepsal zvýšení schodku rozpočtu na 500 miliard. Ten už počítá s dopadem daňového balíčku

Prezident Miloš Zeman v úterý podepsal zvýšení schodku letošního státního rozpočtu z původně schválených 320 miliard na 500 miliard korun. V tiskové zprávě o tom informoval Hrad. Důvodem této změny je hlavně promítnutí dopadů z daňového balíčku, například zrušení superhrubé mzdy. Vláda také připravila návrh nového kompenzačního bonusu pro podnikatele a potřebuje i další výdaje na boj s pandemií covidu-19.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman během prvního kola senátních voleb

Prezident Miloš Zeman v úterý podepsal zvýšení schodku letošního státního rozpočtu z původně schválených 320 miliard na 500 miliard korun | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Celkové příjmy rozpočtu mají letos být podle návrhu 1,39 bilionu korun a výdaje 1,89 bilionu Kč. Příjmy by tak měly být proti schválenému rozpočtu nižší o 102,7 miliardy korun a výdaje vyšší o 77,3 miliardy korun.

Sněmovna schválila navýšení schodku rozpočtu z 320 na 500 miliard. Vládní strany podpořili komunisté

Číst článek

Podle oslovených ekonomů je navrhovaný schodek 500 miliard korun neopodstatněný. Současná ekonomická situace a nejnovější odhady vývoje ekonomiky by podle nich ospravedlňovaly schodek kolem 400 miliard korun. Podle předsedkyně Národní rozpočtové rady Evy Zamrazilové z tohoto týdne je konsolidace veřejných financí ještě víc v nedohlednu.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) ale argumentuje tím, že Česko patří k zemím s nejnižším zadlužením a nejvyššími ratingy. „Je naší povinností využít tohoto skvělého stavu a masivní podporu ekonomiky nevypínat,“ řekla při projednávání návrh ve sněmovně.

Opozice zvýšení schodku tradičně kritizovala. Opoziční politici vyčítali vládě například, že se v dobách růstu nestarala o rezervy a že v době krize nepřichází s úsporami. Také se jim nelíbilo, že vláda chtěla prosadit změnu rozpočtu ve zrychleném projednávání ve stavu legislativní nouze.

Hlasovali pro daňový balíček, tak ať zváží podporu půlbilionového schodku, vyzývá Dolejš ODS a SPD

Číst článek

Ministerstvo financí čeká letos pokles daňových příjmů o 99,6 miliardy korun proti původně očekávanému výběru. Hlavní podíl na tom má schválený daňový balíček, který připraví státní rozpočet o 87,7 miliardy Kč. Naopak vzrůst by měly příjmy rozpočtu z pojistného na sociální zabezpečení nebo z emisních povolenek.

Naproti tomu třeba výdaje ministerstva zdravotnictví se mají zvýšit o osm miliard. Z toho sedm miliard je určeno na objednávky vakcín proti covidu-19. Ministerstvo kultury by mělo dostat přidáno půl miliardy korun na provoz příspěvkových organizací.

Ministerstvo práce by si mělo polepšit téměř o pět miliard. Suma je na zvýšené přídavky na děti, náhradní výživné od státu za neplatiče či veřejně prospěšné práce.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme