Prezident podepsal státní rozpočet na příští rok. Schodek bude 320 miliard korun

Prezident Miloš Zeman v úterý podepsal státní rozpočet na příští rok se schodkem 320 miliard korun. Na twitteru o tom informoval jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Prezident už dříve uvedl, že očekává novelizaci rozpočtu podle toho, jak Sněmovna naloží s vládním daňovým balíčkem. Sněmovna v úterý schválila senátní verzi daňového balíčku, která připraví v příštím roce státní rozpočet o 87,5 miliardy korun.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman

Prezident dříve uvedl, že očekává novelizaci rozpočtu podle toho, jak Sněmovna naloží s vládním daňovým balíčkem. | Foto: Michal Růžička | Zdroj: MAFRA / Profimedia

Sněmovna při schvalování rozpočtu odebrala na návrh komunistů ministerstvu obrany z rozpočtu deset miliard korun a převedla je do vládní rozpočtové rezervy. Vyvolalo to silnou kritiku opozice. Komunisté tím podmiňovali svoji podporu rozpočtu. Premiér Andrej Babiš (ANO) však ještě ve Sněmovně ujišťoval, že se peníze armádě vrátí.

Rozpočet ve schválené a podepsané podobě počítá s příjmy 1488,3 miliardy a výdaji 1808,3 miliardy korun. Založen je na předpokladu růstu ekonomiky o 3,9 procenta.

Prezident republiky 🇨🇿 Miloš Zeman podepsal v úterý dne 22. prosince 2020 zákon ze dne 18. prosince 2020 o státním rozpočtu České republiky na rok 2021.

14:49 – 22. 12. 2020

31

Pro schválení rozpočtu i s přijatými pozměňovacími návrhy hlasovali poslanci ANO, ČSSD a KSČM. Koaliční ČSSD přitom ještě o několik dní dříve snížení rozpočtu ministerstva obrany odmítala.

Návrh rozpočtu však nepočítal třeba se zrušením superhrubé mzdy, které v úterý Sněmovna schválila v podobě vrácené ze Senátu. Na druhé straně počítá s příjmy z nově zavedené digitální daně, kterou ale ještě Sněmovna neschválila.

Sněmovna schválila daňový balíček. Potvrdila zrušení superhrubé mzdy

Číst článek

Opozice proto kritizovala rozpočet jako nereálný, mimo realitu, zaznělo i označení cár papíru. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) naopak zdůrazňovala, že jde o rozpočet pokrizový, který reaguje na pandemii koronaviru a nepodráží ekonomice nohy zvyšováním daní nebo škrty. Česko si navíc podle ní může půjčovat peníze levněji než třeba občané, firmy nebo samosprávy.

Pro příští rok uvedla vláda jako jednu z hlavních priorit svého rozpočtu zvýšení průměrného starobního důchodu od 1. ledna o 839 korun na 15 336 Kč. Mezi dalšími prioritami je třeba zvýšení objemu peněz na platy učitelů o devět procent, podle pondělního rozhodnutí vlády dostanou učitelé čtyři procenta do tarifů a zbytek v odměnách.

V letošním státním rozpočtu byl původní schodek schválený loni v prosinci 40 miliard korun. Sněmovna ho ale kvůli dopadům epidemie postupně zvýšila na 200, později na 300 a pak na 500 miliard korun. Ke konci listopadu podle údajů ministerstva financí hospodařil stát se schodkem 341,5 miliardy korun.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme