Schodek státního rozpočtu se za srpen zvýšil o 26 miliard

Schodek státního rozpočtu stoupl ke konci srpna na 87 miliard 300 milionů korun. Znamená to, že jen za srpen vzrostl o 43 procent. Vyplývá to z dnes zveřejněných údajů ministerstva financí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Padělané peníze.

Padělané peníze. | Foto: Tomáš Adamec

Hlavním důvodem prudce rostoucího deficitu je nižší příjem státního rozpočtu. A to nejen z menšího výběru daní, ale také proto, že se nedaří čerpat peníze z fondů Evropské unie. Pokud se to zlepší, mohl by být podle analytika ČSOB Petra Dufka splněn plánovaný schodek za celý rok ve výši 135 miliard korun.

„Určitě se dá říct, že schodek státního rozpočtu v srpnu výrazně vzrostl. Jen za tento měsíc dosáhl 26 miliard. Od začátku roku to vypadá tak, že schodek státního rozpočtu je stejně špatný jako v roce 2009, kdy Česká republika procházela krizí. Je to ovšem jenom na první pohled, protože stále existuje vleká šance, že se podaří plánovaný schodek 135 miliard za celý letošní rok ještě dosáhnout,“ řekl Dufek.

Hospodaření státu ale budou i v dalších měsících zatěžovat mandatorní výdaje. Například jen na důchody šly během srpna 244 miliardy korun, což je o 14,5 miliardy více, než před rokem.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme