Schodek veřejných financí je stále rekordní. Přesáhl 75 miliard

Státní pokladna hospodařila ke konci června se schodkem 75 miliard 700 milionů korun. Vyplývá to z informací ministerstva financí. Je to sice o dvacet miliard lepší výsledek než v květnu, ale stále jde o vysoký deficit, který je o sedm miliard korun vyšší než ve stejném období loni.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze v trezoru

Peníze v trezoru | Foto: Free Stock Photos

Průběžné výsledky naznačují, že ke konci roku dosáhne deficit státního rozpočtu pěti až šesti procent hrubého domácího produktu.

„Meziročně poměrně slušně rostou příjmy z daně právnických osob a díky reformnímu balíčku i například spotřební daně. Na druhou stranu rozpočet zůstává i tak nadále obtěžkán poměrně solidním schodkem,“ upozornil analytik Poštovní spořitelny Jan Bureš.

Důležitou zprávou podle něj je také to, že tento schodek je v Česku strukturální povahy. „To znamená, že jen tak nezmizí rychlejším růstem hospodářství. Ale skutečně na jeho léčbu budou nutné bolestivé reformy a to jak na straně příjmů, tak výdajů,“ vysvětlil.

Česko musí být zodpovědné

Podle hlavního analytika ING Commercial Banking Vojtěcha Bendy průběžný výsledek ale svědčí o jistém zlepšování výkonnosti české ekonomiky. Meziročně se totiž podařilo zlepšit výběr podnikových daní zhruba o osm procent, tedy o devatenáct miliard korun.

„Naproti tomu se nepříznivě vyvíjí saldo rozpočtu na straně příjmů a výdajů spojených s nezaměstnaností, která je meziročně zhruba o dvě procenta vyšší. Jednak se vybírá méně pojistného, jednak se platí více na sociálních dávkách,“ řekl Benda.

Eduard Janota ve sněmovně | Foto: Tomáš Adamec

V následujících měsících by se podle něj díky postupnému poklesu nezaměstnanosti měly tyto nepříznivé trendy pomalu brzdit. „I tak však vláda bude muset najít dodatečné úspory zhruba ve výši patnácti miliard, aby dosáhla kýženého snížení deficitu z loňských 190 miliard na 163 miliard,“ poznamenal Benda.

S tím souhlasí i ministr financí v demisi Eduard Janota. „Už v kontextu věcí, které přišly z Bruselu, to znamená s určitým tlakem na sankce při neplnění konvergenčních programů a porušování závazků v oblasti finanční disciplíny, se hovoří o možnosti krácení všech druhů programů včetně zemědělských dotací,“ podotkl Janota s tím, že Česko se musí nyní chovat velmi zodpovědně.

Jitka Hanžlová, Věra Pfeifferová, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme