Schopnost lidí splácet dluhy klesá, nejhorší je na Ústecku

Stále více našich spoluobčanů není schopno splácet své dluhy. Vyplývá to z údajů sdružení SOLUS, které po celé republice registruje dlužníky a zaznamenává, jak hradí své závazky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze (ilustrační foto)

Peníze (ilustrační foto) | Foto: Ladislav Bába

Své splátky z úvěru, z leasingu nebo faktury nejméně tři měsíce po splatnosti neplatilo celkem 880 tisíc lidí. Schopnost lidí splácet své závazky se zhoršila už druhé čtvrtletí po sobě. Podíl těch, kdo nesplácí, je v poměru k celkovému počtu dospělých obyvatel republiky 8,15 procenta.

Dlouhodobě nejhorší je situace v Ústeckém kraji. Své dluhy tam nedokáže splácet 14,85 procenta dospělých obyvatel kraje. Nejrychleji roste počet dlužníků v Karlovarském kraji, kde své závazky nesplácí 14 dospělých lidí ze sta.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kolik lidí nedokáže splácet své dluhy, zjišťovala Jitka Hanžlová

Naopak nejméně potíží se splácením závazků eviduje sdružení SOLUS na Vysočině a ve Zlínském kraji. Tam nedosahuje podíl osob s dluhem po splatnosti ani 6 procent.

Moravskoslezský kraj má míru 9,9 procenta. Ve Středních Čechách, kde je tradičně vysoká zaměstnanost, je míra neschopnosti platit dluhy přes 8 procent. V Praze je to 6,8 procenta, což je zhruba stejné jako v Pardubickém kraji.

Registr od roku 1999 chrání své členy, tedy 41 společností, mezi kterými jsou banky, pojišťovny, úvěrové společnosti, telekomunikační a energetické firmy i obchodníci, před půjčováním rizikovým klientům.

Chrání také lidi, aby se nezadlužili tak, že se dostanou do příliš vážných problémů. V poslední době společnosti sdružené v SOLUSu odmítají v některých krajích měsíčně až tisíce žádostí o poskytnutí úvěru těm lidem, kteří nedokážou splácet ani to, k čemu se zavázali jinde.

Dluhy | Foto: ČTK

Igor Maňour, Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme