Schvalování výhod pro zahraniční filmové štáby vázne

Program pobídek pro filmaře česká vláda odsouhlasila již loni v říjnu. Jeho schvalování v Bruselu ale vázne. Evropská komise se brání a tvrdí, že ještě od české strany program podpory filmového průmyslu nedostala. Ministerstvo kultury přitom opakovaně potvrdilo, že konečné schéma už do Bruselu odeslalo.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

detail štábu

detail štábu

Česko je jednou z mála zemí Evropy, která nenabízí filmařů žádné výhody za to, že u nás natočí film. Proto v minulých pěti letech přestalo být v oblasti filmového průmyslu konkurenceschopné.

Vláda program pobídek schválila už loni v říjnu a vyčlenila na něj peníze z rozpočtu, teď jej musí odsouhlasit Evropská komise.

Na zavedení pobídek čeká hned několik silných zahraničních produkcí, včetně George Lucase s projektem seriálu Hvězdné války.

Evropská komise je ve věci programu pobídek pro filmaře v kontaktu s českými úřady, potvrdilo Českému rozhlasu tiskové oddělení komisařky pro hospodářskou soutěž. "Samotné schéma takových pobídek nám ale ještě nebylo oznámeno," uvedla v písemné odpovědi na dotaz ohledně českého programu pobídek zahraničním filmovým produkcím tisková attaché Maria Javorova.

Pavel Novák, Michaela Vetešková, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme