Sdružení dopravců vyzvalo členy, aby neplatili mýtné nedoplatky

Sdružení automobilových dopravců Česmad Bohemia vyzvalo dopravce, aby neplatili několik let staré nedoplatky na mýtném. Podle nich je v každé druhé upomínce od Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) z letošního října chyba.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mýtná brána, dálniční poplatky (ilustrační foto)

Mýtná brána, dálniční poplatky (ilustrační foto) | Foto: Ondřej Jánoška | Zdroj: Český rozhlas

Česmad tvrdí, že mýto je někdy požadováno neoprávněně, nebo že jsou nedoplatky požadovány jen po některých dopravcích.

„Mýtné se na našich dálnicích platí od roku 2007 najednou se na začátku roku 2010 objevila první vlna výzev na úhradu jakýchsi nedoplatků, dokonce nazývaných dlužným mýtem," popsal zástupce generálního tajemníka Česmad Bohemia Vojtěch Hromíř.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zástupci ŘSD a Česmadu o nedoplatcích na mýtném.

Členové sdružení se prý začali na vedení okamžitě obracet a žádali o pomoc.

ŘSD zpoždění přiznává. „Ty důvody vznikly už kdysi dávno, když se připravoval tendr na výběr dodavatele mýtného systému a zpracovatele zadávací dokumentace, řekl Václav Nestrašil, ředitel úseku provozovatele elektronickéhomýtného z ŘSD.

Podle něj tehdy předpokládali jiný způsob placení mýtných nedoplatků, podobný jako v okolních zemích, kdy je dopravce za nedoplatky sankcionován paušálními částkami.

„Například v Rakousku, pakliže dopravce neuhradí mýtné ve správné výši, tak je povinen uhradit sankci ve výši 110 euro, a to bez ohedu na to, zda to, co dluží, má hodnotu dvě, pět nebo deset euro,“ přiblížil Nestrašil.

Podle něj pokud dopravce zjistí, že je mu nedoplatek účtován neoprávněně, nastane reklamační proces a při prokázaném omylu se od vymáhání nedoplatku ustoupí.

To se však nelíbí Hromířovi. „Stát by se neměl spokojit s metodou pokus omyl,“ řekl s tím, že advokátní kancelář, která výzvy dopravcům rozesílá, postupovala podobně už dříve v případě České telepvize a vznikla z toho mediální kauza.

Česmad se nyní obrací na Ústavní soud. Podnětem mu prý byla jedna konkrétní kauza členské firmy. „Obracíme se na Ústavní soud, aby dal nějaké vodítko k tomu, zda se pohybujeme na bázi veřejnoprávních, nebo soukromoprávních vztahů, to je velice důležitá věc pro celý vývoj,“ doplnil Hromíř.

A připravují prý i další právní kroky.

Jana Zemanová, Vojtěch Kouřímský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme