Sdružení zemí Mercosur opět jedná s EU o zóně volného obchodu

Zástupci Evropské unie a Brazílie se dnes pokusí dát do pohybu už šest let zaseklá jednání o vytvoření společné zóny volného obchodu se zeměmi skupiny Mercosur a Evropské unie.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rio de Janeiro je také synonymem pro ohromný přístav

Rio de Janeiro je také synonymem pro ohromný přístav | Foto: Pavla Jazairiová

Výsledky summitu budou asi s napětím sledovat zemědělci z evropských zemí. Mají totiž strach, že jim případným otevření evropského trhu latinskoamerickým zemím, vyroste silná konkurence.

Prezidenti 32 středo a jihoamerických států jednají v Mexiku o vytvoření nového regionálního sdružení. To by mělo z jejich pohledu lépe odrážet zájmy zemí Latinské Ameriky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Snahu Mercosuru a EU o zńu volného obchodu přiblížil ve Světě o druhé P. Hnát z VŠE

A rostoucí význam některých z nich na mezinárodní scéně. I proto by jeho členy neměly být Spojené státy, které podle názorů některých delegátů summitu příliš ovládají stávající Organizaci amerických států.

Pavel Hnát z Vysoké školy ekonomické připomněl, že nejsilnější zemí Mercosuru je Brazílie. „Spolu s EU věřím, že Brazílie může přinést čerstvý vítr do jednání o liberalizaci obchodu, ale lze těžko očekávat zvrat během půl roku.“

„Samotný Mercosur procházel v poslední dekádě poměrně překotným vývojem, včetně hospodářské krize v Argentině, nebo zvláštním přistoupením Venezuely,“ poznamenal Hnát s tím, že samotný Mercosur má své problémy a jeho členové se obávají přílišného otevření světové konkurenci.

„Tradičně největší zájem o spolupráci s dalšími zeměmi mimo Mercosur má Brazílie, zatímco ostatní, menší členské země jsou daleko opatrnější,“ připomněl Pavel Hnát.

Milan Kopp, Václav Sochor Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme