Se vstupem do unie nás čeká ekologická daň

Po vstupu do Evropské unie nás bude čekat další změna v daňovém systému: začneme platit ekologické spotřební daně. Ty se v unii povinně platí z uhlí, elektřiny a plynu, a proto je budeme muset zavést také u nás.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

topení

topení

Spotřební daň na uhlí, elektřinu a plyn bude upravovat nový zákon. Ten se ale začne připravovat až v příštím roce. Přesné datum, kdy budou tyto ekologické spotřební daně zavedeny, proto zatím neznáme. Nejspíš je poprvé zaplatíme v roce 2006.

Podle mluvčího ministerstva financí Marka Zemana nebudou ale vysoké: "To zdražení nebude nijak významné, dá se předpokládat, že to bude v řádech stokorun, ale například u elektřiny je to zhruba asi sto korun ročně."

O zavedení ekologických daní se v Evropě dlouho diskutovalo. Umožňují státu regulovat spotřebu zboží a služeb, které nepříznivě působí na životní prostředí. Proto je vlády uvalují například na ropu nebo na uhlí. Proč je ale občané Evropské unie platí také u zemního plynu nebo elektřiny, to není podle Davida Marka ze společnosti Patria Online jasné.

"Zemní plyn lze považovat za poměrně ekologické palivo, na rozdíl od fosilních paliv, jako je ropa či uhlí. Co se týče elektrické energie, ten problém je složitější, protože zdrojů energie může být více, a obecně zavést ekologickou daň na energii v podstatě znamená jakési neurčité opatření, které nesměřuje jednoznačně k omezení spotřeby ekologicky škodlivých komodit."

Marika Táborská, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme