Se ziskem z prodeje emisních povolenek mají tři ministři rozdílné plány

Aukce emisních povolenek by v příštích třech letech mohla přispět ke snížení rozpočtového schodku o pět miliard korun. Druhou polovinu předpokládaného výnosu všech dražeb musí stát v souladu s nařízením Evropské unie využít k rozvoji životního prostředí. Souboj zde mezi sebou svedou šéfové několika resortů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

smog

smog | Foto: stock exchange

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa by chtěl výnosy z povolenek použít na dotace na zateplování domů včetně novostaveb.

Energetické úspory ve veřejných budovách ovšem považuje za nejdůležitější ministr financí Miroslav Kalousek.

Zatímco ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba by chtěl takto získané peníze směřovat do snižování emisí v průmyslových odvětvích.

Momentálně se přitom ani neví, jak budou výnosy z emisních povolenek od roku 2013 do roku 2020 velké, jejich cena totiž v poslední době značně poklesla. Původní odhady ale počítaly s více než 100 miliardami korun.

První rok obchodování by podle ministerstev mohl přinést necelé 3 miliardy korun. Mohl by být vyšší, kdyby vláda nerozhodla, že energetické firmy získají zhruba třetinu všech emisních povolenek do roku 2020 zdarma.

Radiožurnál, krw Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme