Se zvýšením minimální mzdy podraží i zdravotní pojištění. Samoplátci si musí změnu ohlídat sami

Ode dneška se nejnižší oficiální mzda v České republice zvyšuje z dosavadních osmi na osm a půl tisíce korun, rozhodla o tom vláda premiéra Jiřího Rusnoka. Zvýšení minimální mzdy zároveň prodraží zdravotní pojištění. U řady lidí se platba zdravotní pojišťovně vypočítává právě z minimální mzdy. Nálady se prodraží nejen zaměstnavatelům, ale i samoplátcům. Každý měsíc zaplatí na zdravotním pojištění o 68 korun víc než doposud.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze (ilustrační foto)

Peníze (ilustrační foto) | Foto: Ladislav Bába

„Od dnešního dne se zvedá minimální výše pojistného z 1080 korun na 1148. A tyto změny se týkají všech osob bez zdanitelných příjmů, to znamená, to jsou studenti, kteří už dosáhli více než 26 let, jsou to všichni nezaměstnaní, kteří nejsou v evidenci Úřadu práce, a všichni ostatní, kteří nemají žádného plátce pojistného,“ uvedl prezident Svazu zdravotních pojišťoven Jaromír Gajdáček.

Za zaměstnance vyřeší zvýšení odvodů jejich firma, v Česku je však podle odhadů kolem dvou set tisíc lidí, kteří si musejí u zdravotní pojišťovny tento krok zařídit sami. „Je to jejich zákonná povinnost,“ připomněl Gajdáček.

Přehrát

00:00 / 00:00

O změně v pojištění mluvil na Radiožurnálu prezident Svazu zdravotních pojišťoven Jaromír Gajdáček

Pojišťovny podle něj klienty jednotlivě neinformují. Podrobnosti si lidé musí zjistit na infolince pojišťovny či na jejím webu.

Změna platí ode dneška. Samoplátci musí odvody zaplatit nejpozději do 9. září, zaměstnavatelé pak do 20. září tohoto roku.

Minimální mzda se v České republice naposledy zvýšila v roce 2007. V současnosti ji pobírá odhadem kolem 100 tisíc lidí.

Podle Jitky Hejdukové ze Svazu průmyslu a dopravy jsou zaměstnavatelé na její navýšení připraveni. Například předseda Konfederace zaměstnavatelských svazů Jan Wiesner se ovšem obává, že zvýšení minimální mzdy zvýší tlak zejména u malých a středních podniků a v odvětvích, kde v současné době není práce.

„Zaměstnavatelé se především snaží, aby udrželi zaměstnanost jako takovou, a snaží se lidi držet, i když nemají zakázky. A všechny tyto věci, které souvisí se zvyšováním minimální mzdy, jim dělají problémy,“ řekl Jan Wiesner.

Podle Josefa Středuly z Odborového svazu KOVO však bude navýšení minimální mzdy bude víc lidí motivovat k práci.

„Dnešní situace je tak paradoxní, že pokud by člověk šel požádat o sociální dávky, tak dostane víc než za minimální mzdu,“ uvedl Středula.

Zuzana Vlčková, Vojtěch Kouřímský, Iva Menšíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme