Šéf Agrární komory: Zemědělcům letos výrazně klesnou zisky

Zemědělcům letos klesnou zisky až o osm miliard. České televizi to řekl prezident Agrární komory Jan Veleba. Podle něj i s dotacemi vydělají jen kolem dvou miliard korun. Loni přitom podle Českého statistického úřadu dosáhli zisku necelých deset miliard. V příštím roce by se pak české zemědělství poprvé od vstupu země do Evropské unie mohlo propadnout do více než třímiliardové ztráty, pokud nedostane žádné dotace od státu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nekonečné lány zemědělských ploch

Nekonečné lány zemědělských ploch | Foto: Wikipedia

Ministr zemědělství Jakub Šebesta České televizi řekl, že v letošním roce nebude resort dotace zemědělcům omezovat. "Budeme hledat prostředky na přímé platby, aby se zemědělci nedostali do záporných čísel," řekl Šebeta. Dodal však, že je dost dobře možné, že příští rok bude prvním rokem, kdy v plné výši ty platby nebudou vyplaceny, protože rozpočet na to nebude mít.

Ministerstvo přitom odhaduje, že pokud by zemědělci nedostali žádné přímé platby, tak jejich ztráta v příštím roce přesáhne tři miliardy korun.

Zemědělci se totiž letos potýkají s poklesem výkupních cen. Nejhorší situace je podle prezidenta agrární komory Jana Veleby u mléka a u obilí. "Výkupní cena litru mléka je pod šesti korunami na litr a náklady se pohybují mezi 7,90 a 8,20 Kč. Výkupní cena potravinářské pšenice je pod 3000 Kč, pohybuje se kolem 2700 Kč za tunu, což je úroveň před rokem 1989," uvedl Veleba.

Ceny potravin nemají už kam klesnout

Veleba také prohlásil, že ceny potravin už nemají kam klesnout. Nižší ceny potraviny a také pokles cen pohonných hmot ovlivnil pokles inflace na minimální úroveň 0,3 procenta. Tak minimální inflaci nepředpokládala ani Česká národní banka.

Ekonom ČSOB Petr Dufek České televizi řekl, že hlavním důvodem zpomalení inflace je právě zmíněné zlevnění potravin a pohonných hmot. "U potravin je zlevnění jednoznačně dané snížením cen zemědělských výrobců. Došlo tam k výraznému dvoucifernému propadu, který se pomalu a jistě začíná projevovat i v cenách pro spotřebitele," potvrdil Velebova slova Dufek.

Veleba varuje, že zemědělci přestávají mít schopnost financovat svá hospodářství, takže Česku hrozí slovenská cesta. To znamená, že zkrachovalá hospodářství levně skoupí zahraniční firmy. Na Slovensku podle Veleby vlastní Dánové celé okresy.

Přečtěte si také:

Stát bude nadále dorovnávat zemědělcům přímé platby z EU
Inflace je nejnižší za posledních 6 let
Inflace v eurozóně klesla na rekordní nulu
Inflace byla v červnu nejnižší za pět a půl roku

Alžběta Rákosová, Šárka Slezáková, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme