Šéf centrální banky by rád stál dál v jejím čele

Guvernér národní banky a člen bankovní rady Zdeněk Tůma by chtěl ve své práci pokračovat dál. Pokud by takovou nabídku od Václava Klause dostal. Guvernér to ve středu řekl prezidentovi, který ho na Hrad pozval právě kvůli tomu, že v únoru funkční období několika členům bankovní rady končí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká národní banka

Česká národní banka | Foto: ČNB

Klaus ale Tůmovi neodpověděl, zda s ním sám dál počítá. Podle guvernéra ale měla dnešní schůzka s Klausem věcný charakter: "Pokud se vede debata, tak se spíš se bavíme o konkrétních věcech. Jaká je struktura banky, jak funguje a případně o některých ekonomických věcech. Ale nebylo to o tom, že by mě pan prezident postavil do role žáčka a kritizoval. To rozhodně ne," zdůraznil Tůma.

V minulosti se přitom prezident netajil svými výhradami k práci centrální banky. Mluvčí Hradu Petr Hájek podobně jako guvernér potvrdil, že dnešní schůzka měla informativní charakter. "Mohu pouze potvrdit informace, které vám pan guvernér právě předal. Schůzka probíhala právě takto, není k tomu co více dodat."

Milan Kopp, Jana Zemanová, Vít Dvořák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme