Šéf Českého telekomunikačního úřadu Dvořák kvůli zastavení aukce kmitočtů skončí

Pokažená aukce kmitočtů pro vysokorychlostní internet bude stát šéfa Českého telekomunikačního úřadu Pavla Dvořáka místo. Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba nepodpoří na vládě prodloužení jeho mandátu. Dvořák mu prý dostatečně nevysvětlil, proč aukci mobilních frekvencí zastavil a tento krok ani neprojednal s vládou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Seminář o digitálním rozhlasovém vysílání v Poslanecké sněmovně, Pavel Dvořák

Seminář o digitálním rozhlasovém vysílání v Poslanecké sněmovně, Pavel Dvořák | Foto: Filip Jandourek

Aukce měla přivést na trh nového operátora, což by vedlo ke snížení cen pro zákazníky.

„Za přípravu aukce byl plně zodpovědný pan předseda Dvořák a já předpokládám a skoro by bylo logické, kdyby z toho vyvodil osobní zodpovědnost. Pokud se tak nerozhodne sám, tak ke 30. 4. mu končí mandát a já sám za sebe říkám, že již nebudu navrhovat, aby dál úřad vedl. Vedl ho již poměrně dlouho a mám pocit, že trh není úplně ideální a nebyl ideálně regulován tak, jak mohl být, kdyby ČTÚ historicky udělalo nějaké jiné rozhodnutí,“ potvrdil Kuba.

Ministr Dvořákovi vytýká také chyby ve vedení. Nového předsedu Českého telekomunikačního úřadu schvaluje vláda právě na návrh ministra.

Český telekomunikační úřad si ale za svým rozhodnutím stojí. Důvodem prý je, že operátoři nabízeli cenu přesahující 20 miliard korun.

Výše nabídek údajně nebyla ekonomicky únosná a projevila by se v koncových cenách služeb. Nově chce Český telekomunikační úřad nastavit podmínky tendru tak, aby se cena nevyšplhala do nereálné výše.

Zastavení aukce navíc podle mluvčího úřadu Františka Maliny příchod nové konkurence nezastaví. Uvolněné kmitočty chce úřad prodat ještě letos.

„Na nových, modifikovaných podmínkách pro jejich udělení formou aukce už teď znovu pracujeme. Předpokládám, že vyhlášení nové aukce proběhne ještě tento rok,“ potvrdil Českému rozhlasu Malina.

Ministr Kuba má ale jiný názor. „Rozumím tomu, že ČTÚ bude muset začít pracovat co nejrychleji na nové aukci, ale přiznám se, že nesdílím optimismus takové časové rychlosti a myslím si, že ten proces nebude zdaleka tak jednoduchý. A to je pro mě zpráva smutná, protože můj velký požadavek byl, aby co nejrychleji vstoupil na trh nový operátor, co nejrychleji se ten trh rozevřel a služby pro české občany se zlevnily,“ uvedl.

krw, Zuzana Hálová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme