Šéf Český drah oznámil rezignaci překvapené dozorčí radě

Petr Kousal odchází k 9. květnu z funkce generálního ředitele i předsedy představenstva Českých drah. Dnes svou rezignaci oznámil překvapené dozorčí radě. Šéfem největšího českého podniku byl 27 měsíců. Řízením drah byl pověřen dosavadní Kousalův první náměstek Josef Bazala.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Kousal

Petr Kousal | Zdroj: ČTK

S ministrem dopravy se přitom Petr Kousal prý dohodl, že to bude nejdéle na dva roky. "Já si myslím, že je na čase odejít tak nějak na vrcholu a právě včas z této funkce," vysvětlil Petr Kousal. Žádný konkrétní důvod svého odstoupení tak neuvedl. Z jeho slov však vyplynulo, že už má dost každodenního dohadování s úředníky ministerstev, s lidmi ve vlastním podniku a odboráři.

Podle ministra dopravy Milana Šimonovského odchází Kousal zřejmě proto, že se necítí na další změny v obchodní politice Českých drah, kterým klesá objem nákladní přepravy. "Ta razance v obchodní politice je určitou podmínkou toho, aby se České dráhy staly konkurenceschopnou dopravou vůči silniční dopravě ale také konkurenceschopnou železniční dopravou vůči jiným dopravcům z Evropské unie, kteří se na náš otevřený trh chystají," řekl ministr.

Petr Kousal ale připomíná, že jeho vedení vyvedlo dráhy z devítimiliardového dluhu a odstartovalo rozsáhlou restrukturalizaci podniku. "Já si myslím, že ta razance byla až přílišná. Ukažte mi vedení Českých drah, které za tři měsíce propustilo 3322 zaměstnanců a ukažte mi vedení, které za dva roky propustila více než 12 tisíc lidí," namítl Kousal. Kvůli dalšímu plánovanému propouštění nyní železničářské odbory vyhrožují stávkou. Tlak odborářů však důvodem k odchodu Petra Kousla z vedení Českých drah není.

Dráhy zaměstnávaly loni téměř 72 tisíc lidí, letos by je mělo opustit 6 tisíc pracovníků. Odborové sdružení železničářů kvůli propouštění zvažuje stávku. Pokud se odbory do příštího úterý s vedením nedohodnou, 11. května rozhodnou o vyhlášení stávky.

Milan Kopp, Naděžda Hávová, Jaroslav Skalický, Vilém Janouš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme