Šéf dozorčí rady ČSA chystá radikální snížení nákladů

Úsporná opatření na záchranu Českých aerolinií musí být více radikální. Po jednání dozorčí rady aerolinek to řekl její předseda Václav Novák, který chce mimo jiné zásadně snížit platy zaměstnancům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letiště Praha - ČSA. Ilustrační foto

Letiště Praha - ČSA. Ilustrační foto | Foto: Tomáš Adamec

Letecké společnosti hrozí na konci roku až třímiliardová ztráta. Aerolinky nyní uskutečňují záchranný plán prezidenta Radomíra Lašáka. Výpověď už dostalo čtyři sta lidí, na další propouštění čeká. Řada dalších úsporných kroků je podle Lašáka zatím ve fázi příprav.

"Pracuje se dál na vyčlenění handlingu nebo na vyčlenění výcvikového střediska. Pracuje se dál také na prodeji letadel a na získání dalších syndikovaných úvěrů od bank a podobně a podobně," řekl Lašák.

Přehrát

00:00 / 00:00

Václav Novák přibližuje plánovaná opatření v ČSA.

Předseda dozorčí rady aerolinek Václav Novák chce příští týden přijít s plánem na další radikální snížení nákladů.

Radikálněji a rychleji

"Aby byl celý proces úspěšný, tak se domníváme, že je potřeba, aby byl radikálnější a rychlejší. Radikálnější proto, aby přinesl větší úspory, a rychlejší proto, aby se zkrátilo období, po které společnost prodělává peníze," oznámil Novák.

Dozorčí rada nyní vede jednání s odbory o tom, jakým způsobem se budou měnit kolektivní smlouvy. "Ale to není všechno. Určitě tam bude celá řada návrhů na velký objem ušetřených peněz na základě velmi radikálních kroků. Společnost musí, a nic jiného jí nezbývá, drastiky ořezat své náklady," dodal Novák.

Server Euro.cz například uvedl, že šéf dozorčí rady Novák navrhuje snížit pilotům platy o pětačtyřicet procent a zrušit všechny benefity. Platy letušek mají být sníženy o dvacet pět procent a mzdy ostatních zaměstnanců o patnáct procent.

Valná hromada ČSA odvolala v září polovinu dozorčí rady. Z rady zmizeli politici a nahradili je ekonomové. Na svých místech zůstali zástupci ministerstva financí, dopravy a zástupci zaměstnanců.

Tomáš Medek, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme