Šéf MMF Strauss-Kahn čelí tlaku, aby rezignoval

Mezinárodní měnový fond (MMF) zažívá nejtěžší chvíle ve své historii. Navenek sice jeho zástupci ujišťují, že organizace funguje jako vždycky. Její výkonný ředitel Dominique Strauss-Kahn ale v newyorské věznici čeká na soud kvůli údajnému sexuálnímu útoku na pokojskou. Zaměstnanci fondu se anonymně svěřují, že jeho kariéru považují za definitivně skončenou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výkonný ředitel MMF Dominique Strauss-Kahn čeká na soud.

Výkonný ředitel MMF Dominique Strauss-Kahn čeká na soud. | Zdroj: Reuters

„Prožíváme velmi těžké období,“ připouští mluvčí Mezinárodního měnového fondu. Jedním dechem ale dodává, že dočasný šéf John Lipsky ujistil výkonnou radu o profesionalitě a schopnosti všech zaměstnanců odvádět práci jako kdykoli jindy. Otázkou je, jak dlouho může fond fungovat bez plnohodnotného výkonného ředitele, který býval schválený po složitých politických jednáních.

Přehrát

00:00 / 00:00

Investiční bankéř Ondřej Jonáš ve Světě o deseáté.

Čím déle se aféra Dominiquea Strauss-Kahna potáhne, tím větší bude tlak členských zemí na jmenování nového šéfa. Třeba německý deník Bild ale už spekuluje, že novým šéfem Mezinárodního měnového fondu by se mohl stát bankéř Josef Ackermann.

Německo totiž prý chce do čela fondu prosadit právě svého kandidáta. Podle anonymních zdrojů se nejvíc mluví o Ackermannovi, který stojí v čele Deutsche Bank, tedy největší německé banky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Shrnutí redaktora Ondřeje Housky a rozhovor s ředitelem pro strategii společnosti Partners Pavlem Kohoutem v poledních Ozvěnách dne.

Německá média už delší dobu píší o frustraci vládních činitelů z toho, že se Němcům nedaří obsazovat důležité funkce. Berlín chtěl například nominovat nového šéfa Evropské centrální banky, ale tohle místo získal Ital Mario Draghi. Původně byl hlavním favoritem první muž Německé centrální banky Axel Weber, ale ten nakonec ze souboje odstoupil.

Vhodná politická dohoda

Ve stejné situaci a tím pádem stejné nároky by ale podle investičního bankéře Ondřeje Jonáše mohli vznést i Angličané. „Francouzi měli v rukou dvě nesmírně důležité mezinárodní instituce,“ upozornil Jonáš.

Dominique Strauss-Kahn jako vůdce Mezinárodního měnového fondu spolu se svým kolegou Jeanem-Claudem Trichetem jako hlavou Evropské centrální banky významně spolupracovali. „Například na řešení řeckého problému nebo problémů periferních ekonomik,“ upřesnil Jonáš.

Přehrát

00:00 / 00:00

Petr Havlík z Vídeňského Institutu pro mezinárodní hospodářská srovnávání ve Světě o jedné.

Země jako Čína, Indie a Brazílie přitom dávají najevo své ambice. Rostoucí ekonomická síla takových zemí by se podle nich měla odrazit i ve vedení MMF. Měla by skončit praxe, kdy bývá do čela jmenovaný Evropan schválený po dohodě s Američany.

Praktické důsledky

Jmen, která by mohla Strass-Kahna na postu předsedy vystřídat, je celá řada. Problém je ale podle Jonáše právě jinde. „Není problém najít vhodnou osobu, ale spíš vhodnou politickou dohodu,“ uzavřel investiční bankéř.

Samozřejmě existuje i varianta, že by Stauss-Kahn v případě, že by se prokázala jeho nevina, zůstal na svém postu. Ředitel pro strategii společnosti Partners Pavel Kohout ale upozorňuje na to, že soud nějakou dobu potrvá a do té doby musí MMF někdo řídit. „Není zatím zřejmé, zda to bude jen pověřený ředitel nebo jestli skutečně dojde k personální obměně,“ podotkl Kohout.

Schopná vedoucí postava

Už teď je ale jasné, že uvěznění Strauss-Kahna chod této prestižní mezinárodní instituce ovlivňuje. „Dominique Stauss-Kahn se měl tento týden účastnit důležitých jednání s evropskými státníky a řešit pomoc Řecku a finanční situaci v Evropě. Těchto jednání se už ale nezúčastnil,“ řekl Kohout.

Podle Petra Havlíka z Vídeňského Institutu pro mezinárodní hospodářská srovnávání ale bude za dosavadního šéfa MMF rychle nalezena náhrada a pravděpodobně z Evropy.

„Myslím si, že v relativně krátké době za něj bude nalezena náhrada. Dominique Strauss-Kahn byla velmi významná a schopná vedoucí osobnost mezinárodních finančních institucí a jeho odchod bude bolestně pociťován,“ uzavřel Havlík.

Vít Pohanka, David Koubek, Martin Křížek, Ondřej Houska, Alice Kottová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme