Šéf německých socialistů podpořil obchodní dohodu mezi EU a Kanadou. Ve straně je ale i dost odpůrců

Německý ministr hospodářství a předseda sociální demokracie Sigmar Gabriel chce, aby Evropská unie uzavřela s Kanadou dohodu o volném obchodu, takzvanou CETA. Na stranickém sjezdu ve Wolfsburku sice většina delegátů svého předsedu podpořila. Mezi sociálními demokraty je ale zároveň dost odpůrců jak této dohody, tak plánované smlouvy TTIP se Spojenými státy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šéf německých socialistů Sigmar Gabriel podpořil obchodní dohodu mezi EU a Kanadou. Ve straně je ale i dost odpůrců

Šéf německých socialistů Sigmar Gabriel podpořil obchodní dohodu mezi EU a Kanadou. Ve straně je ale i dost odpůrců | Zdroj: Reuters

Než bude o již dojednané smlouvě CETA hlasovat Evropský parlament, mají podle šéfa německých socialistů Sigmara Gabriela o této obchodní dohodě jednat jednotlivé národní parlamenty.

„Jedna z chyb této dohody byla, že se dojednávala velmi netransparentním způsobem,“ uvedl Gabriel.

Podle předsedy sociální demokracie může CETA v globalizované ekonomice stanovit nová pravidla a standardy. Kritici ale této smlouvě vyčítají, že do budoucna dá větší pravomoci nadnárodním korporacím na úkor jednotlivých států.

Na rozdíl od smlouvy s Kanadou, která už je dojednána, bude v Německu cesta k dohodě s USA výrazně složitější. Téměř nikdo nepředpokládá, že se ji podaří uzavřít do konce funkčního období amerického prezidenta Baracka Obamy.

Proti dohodě o volném obchodu s Kanadou (CETA) a se Spojenými státy (TTIP) demonstrovaly o víkendu v německých městech desítky tisíc lidí. Nejvíce lidí bylo v Berlíně, v Kolíně nad Rýnem, v Hamburku a Frankfurtu.

Demonstrace uspořádalo 26 organizací, mezi kterými jsou odbory, církevní skupiny i ekologičtí aktivisté. Na smlouvách jim vadí mimo jiné nedostatečná ochrana životního prostředí a spotřebitelů.

Odpor německé veřejnosti je silný. Loni demonstrovalo v Berlíně proti těmto smlouvám více než 150 tisíc lidí. Vláda kancléřky Angely Merkelové ale obě dohody podporuje.

Lidé protestující proti smlouvám CETA a TTIP v Mnichově | Foto: Reuters

Pavel Polák, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme