Šéf nezadlužené nemocnice: Miliardy nic neřeší

Nemocnice, které převzaly kraje od státu, volají po plošném oddlužení. Stěžují si, že nemohou hospodařit s takovým břemenem. Vláda už rozhodla, že poskytne na zaplacení těchto restů přes dvě miliardy korun. V České republice fungují ale i zdravotnická zařízení, která jsou schopná vyrovnaného hospodaření a na pomoc od státu nečekají.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Operační sál

Operační sál | Foto: Michal Plodr, Ivo Žvák

Na druhou stranu hospodaří v České republice několik nemocnic, které takové problémy nemají. Jednou z nich je i Podřipská nemocnice v Roudnici nad Labem, jejímž vlastníkem je město. Ředitel tohoto zařízení Josef Kohout je přesvědčen, že v každé nemocnici lze fungovat s vyrovnaným rozpočtem, a stížnosti na dluhy zděděné od státu považuje za zastírání pravdy. "Ty dluhy přece neudělal nikdo třetí, to udělala každá ta nemocnice nebo každý ten management, takže ty dluhy by se musely po 1. lednu minimálně zastavit, když už byl stát tak špatným hospodářem. A zastavily se? Já se obávám, že ne."

Kohout je navíc přesvědčen, že státní miliardy nic nevyřeší. "Myslím si, že je to nespravedlivé řešení, které může vést k tomu, že člověk, který řídí nemocnici, která má za rok určitou ztrátu, může být úplně klidný, protože za rok 2003 zase udělá nějakou ztrátu a zase bude nějaké rozhodnutí, že se část té ztráty oddluží. Ty odvážné to může vést k tomu, že čím větší uděláme ztrátu, tím dostaneme potom větší oddlužení."

Markéta Kaclová, Štěpánka Čechová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme